Çin, Afganistan'da barış ve kalkınma çabalarına destek çağrısı yaptı:

TAKİP ET

"Yeni koşullarda Afganistan jeopolitik oyunların değil, çok taraflı işbirliğinin zemini olmalı" - "Afganistan'ın terörün hem etkilerini, hem de kökteki sebeplerini giderecek tedbirleri almasını desteklemeli, yeniden kaynağı ve sığınağı haline gelmesine izin vermemeliyiz"

Çin, Afganistan'ın bir daha jeopolitik çatışma ve bölgesel istikrarsızlık kaynağı olmaması için ülkede siyasi uzlaşmanın ve kalkınma çabalarının desteklenmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığının "Çin'in Afganistan sorunundaki pozisyonu" başlıklı 11 maddelik açıklamasında, "Yeni koşullarda Afganistan jeopolitik oyunların değil, çok taraflı işbirliğinin zemini olmalı." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Çin'in yakın komşusu Afganistan ile ilişkilerinde "Üç Saygı" ve "Üç Asla" ilkelerine bağlı olduğu, Afganistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ile toprak bütünlüğüne, Afgan halkının bağımsız tercihlerine, dini inanç ve ulusal geleneklerine saygı duyacağı belirtildi.

Çin'in asla Afganistan'ın iç işlerine karışmayacağı, bencil çıkarların peşinde koşmayacağı ve ülkeyi nüfuz alanı haline getirmeye çalışmayacağı vurgulanan açıklamada, Pekin'in ülkede barışa ve yeniden inşaya yönelik çabaları desteklediği aktarıldı.

Açıklamada, Çin'in Afganistan'da "ılımlı ve sağduyulu bir yönetimi" desteklediğinin altı çizilerek, Taliban'ın kurduğu Afgan Geçici Hükümeti'ne kadınlar, çocuklar ve etnik gruplar dahil tüm Afgan halkının temel insan haklarına saygı gösterme çağrısı yapıldı.

Çin'in Afganistan'ın kısa zamanda "bağımsız ve sürdürülebilir" bir kalkınmayı sağlayabilmesi için gereken desteği vermeye hazır olduğuna işaret edilen açıklamada, "Çin, Afganistan'ın Kuşak ve Yol işbirliğine katılımını memnuniyetle karşılıyor, Afganistan'ın 'karaya sıkışmış bir ülkeden' 'karayla bağlantılı bir ülkeye' dönüşmesini sağlayacak bölgesel ekonomik işbirliğine entegrasyonunu destekliyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Afganistan'ın güvenliği için terörle mücadele çabasını desteklemenin gereğine işaret edilerek, "Afganistan'ın terörün hem etkilerini, hem de kökteki sebeplerini giderecek tedbirleri almasını desteklemeli, yeniden kaynağı ve sığınağı haline gelmesine izin vermemeliyiz." değerlendirmesi yapıldı.

- ABD'ye "taahhüt ve yükümlülüklerini" yerine getirme çağrısı

ABD'ye yönelik eleştirilere yer verilen açıklamada, Afganistan'ın yurt dışı varlıklarını donduran ve ülkeye tek taraflı yaptırımlar uygulayan Washington yönetiminin, sorunu ortaya çıkaran aktör olarak, ülkedeki insani durumun gelişimine yönelik en büyük engeli oluşturduğu savunuldu.

Açıklamada ABD'ye, "taahhüt ve yükümlülüklerini" yerine getirme, Afganistan'a yönelik yaptırımları kaldırma, yurt dışı varlıkları iade etme ve söz verdiği insani yardımı sağlayarak Afgan halkının acil ihtiyaçlarını karşılama çağrısı yapıldı.

ABD Afganistan barış Çin kalkınma terör tutum belgesi