Çin'de Başbakan Yardımcısı Han Cıng, devlet başkanı yardımcılığına aday görülüyor

TAKİP ET

Çin'de Başbakan Birinci Yardımcısı Han Cıng, Ekim 2022'deki kongrede Komünist Parti'nin en üst karar...

Çin'de Başbakan Birinci Yardımcısı Han Cıng, Ekim 2022'deki kongrede Komünist Parti'nin en üst karar organı olan 7 kişilik Daimi Komite'deki koltuğunu kaybetmiş olmasına rağmen devlet başkanı yardımcılığının en güçlü adaylarından biri konumuna geldi.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Han, martta devlet başkanı ve yardımcısı dahil çok sayıda kilit devlet pozisyonuna yeni seçimlerin gerçekleştirileceği 14. Çin Ulusal Halk Kongresi Genel Kurulu (ÇUHK) öncesinde Şandong eyaletinden kongre temsilcisi seçildi.

Han'ın parti kongresinde Daimi Komite'den çıkarılarak emekliye ayrılan dört üye arasında ulusal meclise yeniden seçilen tek isim olmasının, onun kongre tarafından devlet başkanı yardımcılığına atanmasının önünü açtığı yorumu yapılıyor.

Gazeteye konuşan, Çin'in prestijli Çinghua Üniversitesinden, adı açıklanmayan bir siyaset bilimci, görevdeki Devlet Başkanı Yardımcısı Vang Çişan'ın da benzer şekilde, ÇKP'nin 2017'deki 19. Ulusal Kongresi'nde Daimi Komite'den ayrıldığını, ardından 2018'deki 13. ÇUHK Genel Kurulunda devlet başkanı yardımcılığına seçildiğini hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Han, Ekim 2022'deki ÇKP Kongresinde, Başbakan Li Kıçiang, Ulusal Halk Kongresi Başkanı Li Canşu, Halk Siyasi Danışma Konferansı Başkanı Vang Yang ile Daimi Komite'den ayrılmıştı.

Devlet Başkanı Şi Cinping'in yeniden parti genel sekreterliğine seçildiği kongrede, onunla birlikte iki isim yerlerini korurken Daimi Komite'deki Şi'ye yakınlığıyla bilinen dört yeni isim katılmıştı.

- Ulusal Halk Kongresinde devlet kademeleri yeniden şekillenecek

Tek parti iktidarının olduğu Çin'de ülkeyi yöneten Komünist Parti'nin karar organlarına seçilen isimler daha sora devlet kademelerinde de üst düzey görevler üstleniyor. Martta yapılacak 13. Ulusal Halk Kongresi, devlet yönetimini, ÇKP Kongresinde oluşan yeni iktidar piramidine göre yeniden şekillendirecek.

Ulusal Kongresi'nde Şi'nin üçüncü kez devlet başkanlığına seçilerek Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong'dan sonra iktidarını üçüncü döneme taşıyan ilk lider olması bekleniyor.

ÇKP Kongresi'nde Daimi Komite'ye seçilerek parti hiyerarşisinde Şi'nin ardından ikinci sıraya yükselen eski Şanghay Parti Sekreteri Li Çiang'in ise Ulusal Kongre'de başbakan seçilmesi bekleniyor.

Ulusal Kongre'de devlet başkan yardımcılığı için de seçin yapılacak. Şi'nin iktidarı öncesinde devlet protokolünde önemli yeri olan, geleceğin lideri için hazırlık olarak görülen devlet başkan yardımcılığı görevi, onun döneminde Daimi Komite dışından bir ismin seçilmesiyle daha geri plana itilmişti. Ancak bu görev, özellikle uluslararası ilişkilerde ülkeyi temsil işlevi nedeniyle hala önemli kabul ediliyor.

Geçmişte Çin'in en büyük ve kozmopolit şehri Şanghay'da belediye başkanlığı parti sekterliğini yürüten 68 yaşındaki Han, 2018'de başbakan birinci yardımcılığı görevine getirilmişti. Han, bu görevinde Hong Kong ve Makau Özel İdari Bölgeleri ile siyasi ilişkileri koordinasyonu ve Çin'in küresel stratejisinde önemli yeri olan Kuşak ve Girişimi'nin yürütülmesinden sorumlu ulusal liderlik gruplarına başkanlık etmişti.

Han, Kovid-19 salgının başlangıcından hemen öncesinde 2020'de İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) hükûmeti temsil etmiş, Çin'in küreselleşmeyi desteklemeye devam edeceği mesajını vermişti.

Çin Çin Komünist Partisi (ÇKP) Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng