Çin'den Japonya'nın radyoaktif atık suyu denize boşaltma planına ilişkin UAEA'ya çağrı

TAKİP ET

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin: - "UAEA, tarih ve bilim için bir imtihan olabilecek Fukuşima'daki radyoaktif özellikli atık suyun okyanusa boşaltılması planı konusunda sorumluluk sahibi bir sonuca varmalıdır. Ajans, Japonya'nın yanlış kararını desteklememelidir"

Çin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA), Japonya'nın radyoaktif özellikli atık suyu denize boşaltma planına karşı "sorumluluk sahibi bir tutum takınma" çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, düzenlediği günlük basın toplantısında, Japonya'nın Fukuşima'daki nükleer enerji santralindeki radyoaktif özellikli atık suyu denize boşaltma planına değindi.

Japonya'nın bu planının etik ve hukuk kurallarına aykırı olduğunu söyleyen Vang, "UAEA, tarih ve bilim için bir imtihan olabilecek Fukuşima'daki radyoaktif özellikli atık suyun okyanusa boşaltılması planı konusunda sorumluluk sahibi bir sonuca varmalıdır. Ajans, Japonya'nın yanlış kararını desteklememelidir." ifadesini kullandı.

- Japonya'nın kararı tartışmalara neden olmuştu

Japonya'da hükümetin 2011 depreminde hasar gördükten sonra Fukuşima Dai-içi nükleer santralinde biriken radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyu denize boşaltma kararı, ülke içinde ve komşu ülkeler nezdinde tartışma oluşturmuştu.

Hükümetin kararına tepki gösteren balıkçılık endüstrisi temsilcileri ve ulusal çevre grupları, kararın insan, çevre ve deniz canlılarına yönelik olumsuz etkilerine dikkati çekmişti.

Çin ve Güney Kore, Tokyo yönetiminin kararına sert tepki gösterirken, ABD konuya ilişkin "şeffaf çabaları" dolayısıyla Japonya'ya teşekkür etmişti.

Çin Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin Japonya su UAEA Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı