Çin Devlet Başkanı Şi, Tanzanyalı mevkidaşı Hassan ile görüştü

TAKİP ET

PEKİN Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'i ziyaret eden Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan ile bir...

PEKİN Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'i ziyaret eden Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

Çin ajansı Xinhua'nın haberine göre, görüşmede, liderler iki ülke ilişkilerinin "kapsamlı stratejik iş birliği ortaklığına" yükseltilmesi konusunda mutabakata vardı.

Çin'in Afrika ülkeleriyle ilişkilerini, karşılıklı güven, fayda, birbirinden öğrenme ve birbirini destekleme doğrultusunda geliştirmeyi ilke edindiğini vurgulayan Şi, Çin-Tanzanya ilişkilerini geliştirmeyi de "ortak geleceği paylaşan Çin-Afrika topluluğunu yaratma" hedefi açısından önemli gördüklerini ifade etti.

Ekonomik konulara odaklanan görüşmede, iki lider, ticaret hacminin artırılması, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında nitelikli iş birliğinin geliştirilmesi konusunda anlaştı.

Şi, Çin'in, Tanzanya'dan özel ithal ürünlerinin ithalatını genişleteceğini, Çinli şirketlerin yatırımlarını teşvik edeceğini ve Tanzanya'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına imkanları ölçüsünde destek vereceğini kaydetti.

Tanzanya Devlet Başkanı Hassan da ülkesinin, daima Çin'in güvenilir bir ortağı olacağını ve pragmatik iş birliğini geliştirerek ikili ilişkileri yeni seviyeye yükseltmek üzere birlikte çalışacağını belirtti.

Doğu Afrika ülkesinin kadın lideri, Çin Komünist Partisi'nin önceki hafta düzenlediği 20. Ulusal Kongresi'nin ardından ülkeyi ziyaret eden ilk liderlerden biri oldu.

Şi, 2013'te Tanzanya'ya yaptığı ziyarette, Çin'in Afrika ülkeleri ile ilişkilerinde gözettiği ilkeleri, "samimiyet, gerçek sonuçlar, yakınlık ve güven" olarak sıralamıştı. Çin'in son yıllarda Afrika ülkelerine yaptığı yatırımların ve kıtadaki nüfuzunun arttığı gözleniyor.

Çin Şi Cinping tanzanya