Çin Devlet Başkanı Şi, Vietnam'da Devlet Başkanı seçilen Thuong'u tebrik etti

TAKİP ET

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Vietnam'da Devlet Başkanı seçilen Vo Van Thuong'a tebrik mesajı yolladı.Şi, mesajında...

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Vietnam’da Devlet Başkanı seçilen Vo Van Thuong’a tebrik mesajı yolladı.

Şi, mesajında, Çin ve Vietnam'ın, "dağların ve nehirlerin ayırdığı iki dost sosyalist ülke" olduğunu belirterek, ilişkilerin sağlam ve istikrarlı gelişimini sürdürmek ve ortak geleceği paylaşan bir topluluk oluşturmak için Thuong ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Vietnam Komünist Partisi (VKP) Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong'un geçen yıl Pekin'e yaptığı ziyarette, stratejik iletişimi artırma ve karşılıklı faydaya dayalı işbirliğini derinleştirme konusunda mutabakata vardıklarını hatırlatan Şi, yeni dönemde Çin ve Vietnam arasındaki "kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığını" ileriye taşımak istediklerini vurguladı.

Thuong, Vietnam Ulusal Meclisinin bugün yaptığı oylamada, Devlet Başkanı seçilmişti. 52 yaşındaki Vietnamlı siyasetçi, eski Devlet Başkanı Nguyen Xuan Phuc'un ocaktaki istifasının ardından VKP Merkez Komitesi tarafından aday gösterilmişti.

Çin ve Vietnam, Küba, Laos ve Kuzey Kore ile dünyada komünist rejimle yönetilen 5 ülke arasında yer alıyor.

Komünist partilerin tek başına iktidar olduğu iki ülkeden Çin'de devlet başkanlığı ve parti genel sekreterliği yetkileri tek kişide toplanırken, Vietnam'da parti genel sekreterinin belirleyici, devlet başkanının ikincil yetki sahibi olduğu bir hükümet sistemi uygulanıyor.

Çin Şi Cinping Vietnam Vo Van Thuong