Çin Devlet Başkanı Şi, Yeni Zelanda Başbakanı Ardern ile görüştü

TAKİP ET

PEKİN Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayland'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde Yeni...

PEKİN Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayland'da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile bir araya geldi.

Şi, görüşmede, bu yıl Çin ile Yeni Zelanda arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yılını kutladıklarını hatırlatarak aradan geçen sürede farklı alanlardaki iş birliğinin iki ülke halkına getirdiği faydanın yanı sıra bölgede barışa ve istikrara katkı sağladığını belirtti.

Çin'in Yeni Zelanda'nın da yakın ilişkide olduğu Pasifik Adaları bölgesine yönelik siyasetinin daima barışı, kalkınmayı ve refahı amaçladığını vurgulayan Şi, bu amaçlar doğrultusunda Yeni Zelanda ile bölgesel koordinasyonu artırmaya hazır olduklarını ifade etti.

Şi, Çin'in tarihte hiçbir zaman hegemonya hedefi olmadığını, bunu bugün de hedeflemediğini gelecekte de hedeflemeyeceğini vurgulayarak Yeni Zelanda'nın bağımsız bir dış politika izleme konusundaki tutumunu takdir ettiğini dile getirdi.

Çin'in Yeni Zelanda'yı önemli bir ortak olarak gördüğünün altını çize Şi, farklı sosyal sistemlere, kalkınma düzeyine, tarihe ve kültüre sahip iki ülke arasındaki farklılıkların doğal olduğu fakat bunların iş birliğini engellememesi gerektiğini vurguladı.

Ardern de Yeni Zelanda'nın Çin'i "dünyanın gelecekteki gelişimi açısından anahtar ülke" olarak değerlendirdiğini belirterek Güney Pasifik ilişkilerinde iletişimi ve görüş alışverişi artırmayı, Asya Pasifik bölgesinde refah ve istikrara birlikte katkıda bulunmayı istediklerini söyledi.


APEC asya pasifik işbirliği Çin Jacinda Ardern Şi Cinping Yeni Zelanda