Çin ile Kamboçya arasında 18 iş birliği anlaşması imzalandı

TAKİP ET

PEKİN Çin ile Kamboçya arasında altyapı, ticaret ve kalkınma alanlarında 18 iş birliği ve yardım anlaşması...

PEKİN Çin ile Kamboçya arasında altyapı, ticaret ve kalkınma alanlarında 18 iş birliği ve yardım anlaşması imzalandı.

Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın, Kamboçya ziyaretinde çok sayıda alanda iş birliği projesi hayata geçirildi.

Başkent Phnom Penh'e 6 günlük ziyaret için gelen Başbakan Li, Kamboçyalı mevkidaşı Hun Sen ile kara yolu ve köprü inşaatından tarım ürünleri ticaretine, eğitim, sağlık ve kültür projelerinden kalkınma yardımlarına kadar farklı alanları kapsayan 18 iş birliği anlaşmasına imza attı.

Ziyarette Li ve Hun, Kamboçya'nın başkentini, Tayland Körfezi'ndeki liman şehri Sihanoukville ile bağlayan 190 kilometrelik otobanın açılış törenine katıldı. Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki 2 milyar dolarlık proje, Çin Yol ve Köprü Şirketi tarafından, "yap, işlet, devret" modeliyle 3 yılda tamamlandı.

Li, ayrıca, Kamboçya'nın kültürel mirasının korunması, Çin'de öğrenim gören Kamboçyalı öğrencilerin sayısının artırılması, mayın temizleme çalışmaları ve gelecek yıl Phnom Penh'de düzenlenecek Asya Oyunları'nın organizasyonu için destek sözü verdi.

Öte yandan ziyarette Li'nin Çin'in Kamboçya vatandaşlarının yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik kalkınma projeleri için 200 milyon yuan (yaklaşık 27,6 milyon dolar) ilave yardım yapacağını açıkladığı bildirildi.

Çin, Güneydoğu Asya'da en önemli müttefiki olarak gördüğü Kamboçya'ya son yıllarda büyük ölçekli yatırımlar ve yardım projeleriyle destek oluyor.

Li, Kamboçya'da 10-13 Kasım'da düzenlenecek 41. ASEAN Zirvesi, ÇİN-ASEAN Zirvesi ve 11 ASEAN ülkesi ile Çin, Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı ASEAN + 3 Zirvesi'ne katılacak.

Çin Hun Sen kalkınma yardımı Kamboçya Li Kıçiang