Çin'in Guangcou şehrinde 4 kişi Kovid-19 protestosu nedeniyle gözaltında tutuluyor

TAKİP ET

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'da 27 Kasım'da kent merkezinde Kovid-19...

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'da 27 Kasım'da kent merkezinde Kovid-19 protestolarına katılan en az 4 kişinin gözaltında tutulduğu bildirildi.

Çin'de kasım sonunda Kovid-19 tedbirlerine yönelik çok sayıda şehirde düzenlenen protestolarda gözaltına alınanların çoğu yasal süre olan 24 saatte bırakılırken Guangcou'da protestoya katıldıkları gerekçesiyle 3-4 Aralık tarihlerinde gözaltına alınan en az 4 kişinin hala tutulduğu öğrenildi.

Çin'de polis şüphelileri savcılığa sevk etmeden önce ancak 24 saat gözaltında tutabiliyor. Protestocuların gözaltı süresinin uzaması, haklarında adli sürecin başlatıldığı anlamına geliyor.

Gözaltına alınan 25 yaşındaki bir gencin annesi, AP'ye yaptığı açıklamada, oğlunun 4 Aralık'ta polis tarafından gözaltına alındığı, "kavga ve kargaşa çıkarmak" şüphesiyle soruşturulduğunu ifade etti.

Anne, oğlunun avukatı ile görüşmesine, "salgın tedbirleri nedeniyle" izin verilmediğini ileri sürdü.

Çin'de 24 Kasım'da Urumçi'de karantinada olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangında 10 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından çok sayıda şehirde Kovid-19 tedbirleri protesto edilmişti.

Urumçi ve Şanghay'daki protestoların ardından 27 Aralık'ta Guangcou'da o sırada kısmi karantina uygulanan merkez ilçelerden Haicu'da Plaza bölgesinde yüzlerce protestocu tepkilerini dile getirmişti.

Protestocular polisin olay yerine gelmesinin ardından dağılmış, o gece gözaltına alınan olmamıştı.

Bir grup protestocunun olaydan bir hafta sonra gözaltına alındığı, çoğunun 24 saatin adından salıverildiği, fakat 4 protestocunun halen polis gözetiminde olduğu bildiriliyor.

Gözaltındakilerden üçü 27 Aralık'taki protestoya, bir kişi ise başka bir protestoya katıldığı için polis tarafından soruşturuluyor.

Çin Guangcou Kovid-19 protesto