Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai, Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt ile görüştü

TAKİP ET

Çin, İsrail-Filistin çatışmasında gerilimin düşürülmesi ve insani krizin önlenmesine yönelik diplomatik temaslarını...

Çin, İsrail-Filistin çatışmasında gerilimin düşürülmesi ve insani krizin önlenmesine yönelik diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai Cün, Mısır'da düzenlenen, İsrail-Filistin çatışması ve Gazze'deki gelişmelerin ele alındığı "Kahire Barış Zirvesi"nde Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüştü.

Büyükelçi Cai, görüşmede, Çin'in, İsrail-Filistin çatışmasında çok sayıda sivil can kaybından ve insani durumun giderek kötüleşmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, uluslararası topluma erken bir ateşkes ile savaşın durdurulması ve insani felaketin önlenmesi için Filistin'e yardım çağrısı yaptı.

Şiddete şiddetle karşılık vermenin yalnızca fasit bir intikam döngüsüne yol açacağına ve Filistin sorununun siyasi çözümünü engelleyeceğine dikkati çeken Cai, sorunun kökeninde Filistin'in uzun süredir beklediği bağımsız devletin kurulamamasının yattığını belirtti.

Cai, barış görüşmelerinin iki devletli çözüm temelinde yeniden başlatılmasının, İsrail ile Filistin arasındaki çatışma döngüsünden çıkışın tek yolu olduğunu vurguladı.

Çin'in Filistin sorununda Arap Birliği ile benzer pozisyona sahip olduğunu ifade eden Cai, örgütün sorunun çözümünde önemli rol oynamasını ve Arap ülkelerinin gerginliğin en kısa sürede dindirilmesine yönelik arabuluculuğunu desteklediklerini bildirdi.

Ebu Gayt da, ciddi bir felaketle karşı karşıya olan Gazze'de taraflar arasında ateşkes sağlanmasının ve bölgeye en kısa sürede insani yardım ulaştırmanın acil öncelik olduğunu belirterek, uluslararası toplumun, Filistin sorununun siyasi çözümünü teşvik etmek ve barış görüşmelerine en kısa sürede başlanması için adım atması gerektiğine işaret etti.

Arap Birliğinin Çin'in Filistin sorunundaki objektif ve adil duruşunu takdir ettiğini dile getiren Ebu Gayt, İsrail-Filistin çatışmasının sonlandırılması ve Orta Doğu barış sürecinin yeniden başlatılması için Çin ile yakın iletişimi sürdürmeye hazır olduklarını vurguladı.

Ahmed Ebu Gayt Cai Cün Çin İsrail-Filistin çatışması Kahire Barış Zirvesi