Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai, Arap ülkelerinin temsilcileriyle görüştü

TAKİP ET

Çin, İsrail ile Filistin arasında tırmanan çatışmada gerilimin düşürülmesi ve insani krizin önlenmesine yönelik...

Çin, İsrail ile Filistin arasında tırmanan çatışmada gerilimin düşürülmesi ve insani krizin önlenmesine yönelik diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai Cün, dün, Pekin'de Arap ülkelerinin Çin'deki büyükelçileri ve Arap Birliği Temsil Ofisi Başkanı ile bir araya geldi.

Çinli Büyükelçi görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasından ve çok sayıda sivil can kaybının yaşanmasından üzüntü duyduklarını belirterek, Çin'in sivillere zarar veren, uluslararası hukuku ihlal eden eylemlere karşı olduğunu ve kınadığını bildirdi.

Acil önceliğin sivillerin korunması ve insani krizin önlenmesi için gereken şartların sağlanması olduğunu ifade eden Cai, uluslararası toplumun Filistin sorunu konusunda harekete geçmesi, Filistin ile İsrail'in barış içinde bir arada var olmasını sağlayacak iki devletli çözüm temeline dönülmesi gerektiğini vurguladı.

Cai, Çin'in Arap Birliğinin Filistin sorununun çözümünde rol oynamasını desteklediğini, Arap Birliği ve Arap ülkeleri ile iletişim ve eşgüdüm içinde Orta Doğu barış sürecini yeniden rayına sokmak için birlikte çalışmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Arap tarafı da Filistin sorununda uzun yıllardır adaletin tarafında olduğu için Çin'i takdir ettiklerini belirterek, ülkenin aktif ve yapıcı rol oynamayı sürdürmesini dilediklerini belirtti.

Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai, çatışmanın başlamasının ardından, şimdiye dek İsrail ve Filistin'in yanı sıra, bölge ülkelerinden Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yetkililerle görüştü.

- Arap Birliğinden uluslararası topluma müdahale çağrısı

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını ele almak için 12 Ekim'de Mısır'ın başkenti Kahire’de olağanüstü toplantı düzenlemişti.

Toplantıda Gazze'ye yönelik saldırıların çok sayıda sivil can kaybına yol açtığı, bölgedeki blokaj nedeniyle insani durumun giderek kötüleştiği, İsrail'in eylemlerinin uluslararası hukuku ve uluslararası insani hukuku ihlal ettiği vurgulanarak, uluslararası topluma müdahale çağrısı yapılmıştı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İsrail'e Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyondan fazla sivile "evlerini boşaltmaları ve güneye gitmeleri" yönündeki çağrısını "savaş suçu planı" olarak niteleyerek, Birleşmiş Milletlerin (BM) buna engel olması gerektiğini vurgulamıştı.

Ebu Gayt, 13 Ekim'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdiği acil mektupta, İsrail'in talebinin, işgal altındaki topraklarda yaşayan koruma altındaki kişilerin sınır dışı edilmesini veya halkın zorla göç ettirilmesini yasaklayan, Dördüncü Cenevre Sözleşmesinin 49. maddesini ihlal ettiğine dikkati çekmişti.

Arap Birliği Arap ülkeleri Cai Cün Çin İsrail-Filistin çatışması Orta Doğu