Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi, Norveç'in Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi ile görüştü

TAKİP ET

Çin, İsrail-Filistin çatışmasında gerilimin düşürülmesi ve insani krizin önlenmesine yönelik diplomatik temaslarını...

Çin, İsrail-Filistin çatışmasında gerilimin düşürülmesi ve insani krizin önlenmesine yönelik diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai Cün, Norveç'in Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Hilde Haraldstad ile görüşme gerçekleştirdi.

Cai, görüşmede Filistin'de sahadaki durumun tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, Çin'in sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden her türlü eyleme karşı olduğunu ve kınadığını belirtti.

İsrail-Filistin çatışmasını önlemenin temel yolunun iki devletli çözümün uygulanması olduğuna işaret eden Cai, uluslararası toplumun acilen iki devletli çözümü teşvik eden somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Cai, Norveç'in 1993 ve 1995'te imzalanan Oslo Antlaşmaları ile başlayan Orta Doğu Barış Süreci'nde önemli rol oynadığını hatırlatarak, Çin'in İsrail-Filistin sorununda Norveç ile iletişimi ve eş güdümü güçlendirmeyi istediğini ifade etti.

Norveçli yetkili de ülkesinin gerilimin düşürülmesi için ilgili taraflarla etkin şekilde çalıştığını ve Orta Doğu Barış Süreci'ni yeniden rayına oturtmak için Çin ile işbirliğine hazır olduğunu kaydetti.

Haraldstad, Norveç'in tüm taraflarla yakın temasta olacağını ve Filistin'e insani yardımı sürdüreceğini dile getirdi.

Cai, dün de Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ve Avrupa Birliği (AB) Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Sven Koopmans ile görüşmeler gerçekleştirmiş, İsrail ile Filistin arasındaki gerilim düşürülmesi ve Gazze'de insani bir felaketin ortaya çıkmasının önlenmesine yönelik çabalar için birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurgulamıştı.

barış süreci Cai Cün Çin Hilde Haraldstad iki devletli çözüm İsrail-Filistin çatışması Norveç