Çin'in yeni "baş diplomatı" Vang, yeni yılda "hegemonyayla mücadele" mesajı verdi

TAKİP ET

Vang, ABD ile iki ilişkilerde "yol gösterici ilkelerin belirlenmesi" ve "ilişkilerin doğrultusunun düzeltilmesi" için çalışacaklarını belirtti

Çin'de yeni yılda Dışişleri Bakanlığı görevini devreden ve ülkeyi yöneten Komünist Parti'nin Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörlüğüne atanarak "baş diplomat" rolünü üstlenen Vang Yi, Pekin'in uluslararası alanda "hegemonyanın tüm biçimleriyle mücadele edeceğini" bildirdi.

Vang, Komünist Parti'nin "Qiushi​​​​​​​" dergisinde bugün yayımlanan makalesinde, Çin ve ABD liderlerinin vardığı mutabakata uygun olarak iki ülke ilişkilerinde "yol gösterici ilkelerin belirlenmesi" ve "ilişkilerin doğrultusunun düzeltilmesi" için çalışacaklarını belirtti.

Washington Büyükelçisi Çin Gang'ın yeni yıldan itibaren Dışişleri Bakanlığına atanmasının ardından görevini devreden Vang, makalede, Çin'in "hegemonyanın tüm biçimleriyle mücadele edeceği", "dış güçlerin, iç işlerine her türlü müdahale girişimine karşı koyarak egemenliğini ve güvenliğini koruyacağını" vurguladı.

Vang, makaledeki imzasında ilk kez "ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü" unvanını kullandı. Çin'de söz konusu görevdeki kişi, Dışişleri Bakanı'nın üzerinde ve en kıdemli diplomat sayılıyor.

69 yaşındaki Vang, ÇKP'nin Ekim 2022'de düzenlediği 20. Ulusal Kongre'de partinin en üst karar organı olan 24 kişilik Siyasi Büro'ya seçilmişti.

Vang'ın, önceki "baş diplomat" Yang Cieçi'nin kongrede emekliye ayrılmasının ardından bu rolü üstlenmesi bekleniyordu.

ABD baş diplomat Çin Çin Gang ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Dışişleri Bakanı Vang Yi