Çin ve Kamboçya liderlerinden "işbirliğini çok yönlü derinleştirme" mesajı

TAKİP ET

Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in Pekin ziyaretinde iki ülke arasında çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi mesajları...

Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in Pekin ziyaretinde iki ülke arasında çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi mesajları verildi.

Başbakan Hun, bugün sona eren üç günlük ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kıçiang ile görüştü.

Şi, görüşmede, Hun'un en son Şubat 2020'de Çin'in Kovid-19 salgının etkilerini hissetmeye başladığı bir dönemde Pekin'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, üç yıl sonra buluşmaktan mutlu olduğu dile getirdi.

Çin ile Kamboçya'nın stratejik iletişimi derinleştirmesi ve idari tecrübelerini paylaşmasını umduğunu ifade eden Şi, sınai kalkınmaya, tarımsal üretimde işbirliğine ve sınır aşan suçlara karşı ortak mücadeleye öncelik verilmesi gerektiği vurguladı.

Şi, daha fazla Çin şirketini Kamboçya'da yatırım yapamaya teşvik edeceklerini, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında, Tayland Körfezi kıyısındaki Sihanoukville Özel Ekonomik Bölgesi'nin ve ulaştırma altyapısı projelerinin geliştirilmesini destekleyeceklerini belirtti.

İki ülke arasında doğrudan uçuşların sürdürülmesine ve arttırılmasına öncelik vereceklerini ifade eden Şi, turizm alanında işbirliğini teşvik etmeyi istediklerini kaydetti.

- "Hegemonya hamleleri"

Şi, kalkınma hakkının az sayıda ülkeye özel bir ayrıcalık olmadığını vurgulayarak, ideolojik cepheleşme yaratmanın, ticareti ve teknoloji alışverişini siyasallaştırarak silah olarak kullanmanın ve ekonomik bağları zorla kopararak ülkeleri çevrelemenin, "hegemonya hamleleri" olduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı'nın sözleri, en son "casus balonu" krizi nedeniyle ilişkilerinde gerilimlerin arttığı ABD'ye yönelik eleştiri olarak yorumlandı.

Pekin yönetiminin, Kamboçya'nın kendi koşullarına uygun kalkınma yöntemini seçmesini desteklediğinin altını çizen Şi, "Çin, Kamboçya'nın ulusal egemenliğini ve güvenliğini korumasını, kendi iç politika programlarını, ekonomik ve sosyal kalkınmasını istikrarlı şekilde geliştirmesini desteklemekte, dış güçlerin Kamboçya'nın iç işlerine karışmasına kararlılıkla karşı çıkmaktadır." dedi.

Başbakan Hun da, Şi'ye Kamboçya'nın kendi kalkınma yolunu çizmesini desteklediği, Kovid-19 ile mücadele ve diğer sorunlardaki yardımları için teşekkür etti.

Hun ile Çinli mevkidaşı Li Kıçiang'ın görüşmesinde ise iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin ile Güneydoğu Asya komşusu Kamboçya arasındaki ticaret hacmi, 2022'de önceki yıla göre yüzde 17,5 artarak, 16 milyar dolara ulaşmıştı. Pekin, son 11 yıldır Kamboçya'nın en büyük ticari partneri konumunda bulunuyor.


Çin Hun Sen Kamboçya Şi Cinping