Çin ve Türkmenistan, ilişkilerinin düzeyini "kapsamlı stratejik ortaklığa" yükseltti

TAKİP ET

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov'un Çin'i ziyaretinde iki ülke ilişkilerinin "kapsamlı...

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov'un Çin'i ziyaretinde iki ülke ilişkilerinin "kapsamlı stratejik ortaklık" düzeyinde yükseltilmesi için mutabakata varıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Şi Cinping, Türkmen mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, kalkınma ve ulusal canlanma yolundaki iki ülkenin benzer vizyon ve hedefleri doğrultusunda kesişen çıkarları bulunduğunu, sahip oldukları avantajları güç birliği ile ortak kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek üzere seferber etmeleri gerektiğini vurguladı.

Görüşmede iki lider, ilişkilerinin düzeyini, 2013'te tanımladıkları "stratejik ortaklıktan" "kapsamlı stratejik ortaklığa" yükseltirken, Kuşak ve Yol işbirliği, yeşil kalkınma, dijital ekonomi, sağlık, kültür, spor, basın, medya ve doğal gaz alanlarında anlaşmalar imzalandı.

Şi, iki ülkenin, uluslararası ve bölgesel durumun ortaya çıkardığı yeni şartlar ve zorluklara karşı, emniyet, savunma, biyo-güvenlik alanlarında işbirliğini artırması ve terörizm, ayrılıkçılık ile aşırıcılıkla ortak mücadele ederek kalkınma için güçlü güvenlik kalkanları oluşturması gerektiğini belirtti.

Enerji alanındaki işbirliğinin geliştirilmesinin öncelik olması gerektiğine işaret eden Şi, doğal gaz işbirliğinin Çin-Türkmenistan ilişkilerinin köşe taşı olduğunun ve bu alandaki işbirliğini geliştirmenin iki ülkenin stratejik ve uzun vadeli çıkarlarına katkı sağlayacağının altını çizdi.

Çin ile 5 Orta Asya ülkesi arasında 2020'den beri dışişleri bakanları düzenlenen "C+C5" işbirliği mekanizmasının önemini vurgulayan Şi, ilk “C+C5” Liderler Zirvesi'ni düzenlenmesi için Türkmenistan ile yakın iletişim ve işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov da "Büyük İpek Yolu" ve "Kuşak ve Yol" girişimleri arasına sinerjinin artırılması, ekonomi, ticaret, doğal gaz ve diğer enerji sektörlerinde işbirliğinin geliştirilmesi, sınıraşırı demir yolları ve diğer ulaştırma altyapısının inşası için birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Çin Kapsamlı Stratejik Ortaklık Serdar Berdimuhamedov Şi Cinping Türkmenistan