Çinli özel temsilci Ukrayna krizinin çözümü için AB yetkilileriyle görüştü

TAKİP ET

Çin'in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui, Rusya-Ukrayna savaşının bitirilmesine yönelik çabalar...

Çin'in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui, Rusya-Ukrayna savaşının bitirilmesine yönelik çabalar kapsamında Avrupa Birliği'nin (AB) dış politika yetkilileriyle bir araya geldi.

AB tarafından yapılan açıklamaya göre, AB Dış İlişkiler Servisi'nin Genel Sekreter Yardımcısı Enrique Mora ile arabulucu Büyükelçi Li arasında Brüksel'de yapılan görüşmede adil ve sürdürülebilir bir barışın nasıl sağlanabileceği ele alındı.

Mora, savaşın sorumluluğunun tamamen Rusya'ya ait olduğunu, Ukrayna'nın kendini savunma hakkını kullandığını, AB'nin uzun vadede Ukrayna'yı desteklemeye kararlı olduğunu ifade etti.

Ukrayna'da uluslararası hukuk uyarınca tesis edilecek adil ve kalıcı barışın hayati önem taşıdığını vurgulayan Mora, "Rusya'nın savaşının sonlandırılmasına yönelik herhangi anlamlı bir yolun BM Şartı ile uyumlu olması gerektiğinin" altını çizdi.

Mora, Çin'in BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak BM Şartı'nı koruması ve yapıcı bir rol oynamasına yönelik AB beklentisini Li'ye aktardığını bildirdi.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına vurgu yapan Mora, Rus askerlerinin Ukrayna'dan şartsız çekilmesi gerektiğini belirtti.

Çinli arabulucu Li'nin Ukrayna ve Rusya'yı ziyaret edeceği, ayrıca Polonya, Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de temaslarda bulunacağı duyurulmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, geçen hafta Li ile görüşmesinde, Ukrayna’nın savaşı dondurmayı öngören hiçbir teklifi kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

AB arabulucu Çin Enrique Mora Li Hui Rusya Ukrayna