Çinli şirket, ABD'nin balonlar ve sivil uçaklarla "yakın keşif" yaptığını iddia etti

TAKİP ET

ABD ordusunun, balonları ve sivil uçakları, Çin'e yönelik "yakın keşif" faaliyetlerinde "casusluk" amacıyla...

ABD ordusunun, balonları ve sivil uçakları, Çin'e yönelik "yakın keşif" faaliyetlerinde "casusluk" amacıyla kullandığı ileri sürüldü.

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayın organı Global Times'ın haberine göre, "MazarVision" adlı teknoloji ve istihbarat şirketi, hazırladığı raporda, ABD'nin, yüksek irtifa balonlarını bölgedeki keşif faaliyetlerinde sıkça kullandığını iddia etti.

Raporda, ABD'nin Mart-Nisan 2022'de Filipinler ordusu ile düzenlediği Balikatan Deniz Tatbikatı sırasında, Çin'in topraklarının parçası olarak gördüğü Tayvan ile Filipinler arasında Bashi Kanalı çevresinde bu türden bir balonun kullanıldığı öne sürüldü.

Dayanıklı polietilen plastikten yapılan balonların haberleşme, seyir kontrol ve uzaktan algılama amacıyla 45 güne kadar kullanılabildiği belirtildi.

- Güney Çin Denizi'nde 600'den fazla yakın keşif uçuşu

Raporda, havadaki uçakların takibi için kullanılan Otomatik Bağımlı Gözetim-Yayını (ADS-B) verilerine göre, ABD'nin, Çin'in egemenlik sahası olarak gördüğü Güney Çin Denizi'nde casus uçaklarıyla 600'den fazla yakın keşif uçuşu yaptığı ifade edildi.

Ayrıca benzer uçuşların Çin'in Tayvan çevresinde geniş çaplı askeri tatbikatlar yaptığı Ağustos 2022'de Doğu Çin Denizi çevresinde de gerçekleştirildiği kaydedildi.

ABD ordusunun, askeri keşif uçakları dışında sivil görünümlü uçakları ve gemileri sahte radar tanımlama kodlarıyla casusluk görevlerinde kullanıldığı iddiasına yer verilen raporda, bu türden hava ve deniz araçlarının, Çin'e bağlı Haynan Adası ve Güney Çin Denizi'ndeki Paracel Adaları çevresindeki keşif görevlerinde kullanıldığı ileri sürüldü.

ABD'nin hava sahasına giren Çin'e ait yüksek irtifa balonunu 4 Şubat'ta vurarak düşürmesi, iki ülke arasında gerilime sebep olmuştu.

Çin, balonun ülkeye ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, kontrol kabiliyeti sınırlı olduğundan rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini ileri sürerek güç kullanımı nedeniyle Washington'ı protesto etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'ye ait yüksek irtifa balonlarının da 2022'nin başından beri 10'dan fazla kez hava sahasına girdiğini iddiasında bulunmuştu.

ABD balonlar casus uçakları Çin Global Times MizarVision yakın keşif