Çinli üst düzey diplomat Vang, Avrupa ülkelerini ve Rusya'yı ziyaret edecek

TAKİP ET

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi'nin, 14-22 Şubat'ta Fransa...

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi'nin, 14-22 Şubat'ta Fransa, İtalya, Macaristan, Almanya ve Rusya'yı ziyaret edeceği bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Vang'ın Avrupa gezisinde 17-19 Şubat'ta Almanya'da düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansına katılacağı belirtildi.

Açıklamada Vang'ın konferansta yapacağı konuşmada, "Devlet Başkanı Şi Cinping'in savunucusu olduğu, işbirliğine dayalı, ortak, kapsamlı ve sürdürülebilir güvenlik vizyonunu aktarırken Çin'in uluslararası sorunlardaki pozisyonunu ve barışçı kalkınmaya kati bağlılığını vurgulayacağı" kaydedildi.

Vang'ın Avrupa'dan sonra yapacağı Rusya ziyaretinin ise Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yıl dönümünün yaklaştığı günlere denk gelmesi dikkati çekiyor. Pekin yönetimi, savaşın başından itibaren "işgal", "saldırı" gibi ifadeleri kullanmaktan kaçınmış, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun kınama kararında çekimser oy kullanmıştı.

Devlet Başkanı Şi'nin, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasından hemen önce, Pekin Kış Olimpiyatları sırasında, 22 Şubat 2022'de Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmesinde "iki ülke dostluğunun limiti olmadığını" açıklaması, Batı ülkeleri tarafından Moskova'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlatacağı askeri operasyona örtülü destek olarak yorumlanmıştı.

Ülkeyi yöneten ÇKP'nin Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü, dışişleri bakanının üzerinde ve ülkenin en kıdemli diplomatı sayılıyor. 2018-2022 yıllarında dışişleri bakanlığını yürüten Vang, yeni yılda bu göreve atanmıştı.

Çin Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi fransa İtalya Macaristan Münih Güvenlik Konferansı Rusya