ÇKP Merkez Komitesi, 14. Ulusal Halk Kongresi öncesi son toplantısını yaptı

TAKİP ET

Toplantıda devlet kademelerine önerilecek isimlerin listesi ile parti ve devlet kurumlarının reformuna ilişkin plan, Kongre'ye sunulmak üzere onaylandı

Çin'de ülkeyi yöneten Komünist Partisi'nin (ÇKP) Merkez Komitesi, hafta sonunda başlayacak Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) genel kurul toplantıları öncesi son oturumunu tamamladı.

Çin ajansı Xinhua'nın haberine göre, Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping başkanlığında yapılan üç günlük toplantıya, ÇKP Merkez Komitesinin 203 asil ve 170 yedek üyesi ile diğer yetkililer katıldı.

Toplantıda devlet kademelerine önerilecek isimlerin listesinin yanı sıra parti ve devlet kurumlarının reformuna ilişkin plan Kongre'ye sunulmak üzere onaylandı.

Ayrıca, ÇHSDK'ya sunulmak üzere, danışma meclisinin yönetim kademelerine önerilecek isimlerin listesi de görüşülerek kabul edildi.

- Şi, reform ihtiyacına dikkat çekti

Devlet Başkanı Şi, toplantıda Merkez Komite'nin çalışma raporunu sunarken kurumsal reformun derinleştirilmesinin öneminin altını çizerek, parti ve devlet organlarında kurumsal yapının geliştirilmesi, işlevlerin daha etkin dağılımı, kuruluş ve mekanizmaların iyileştirilmesi, daha etkin bir işleyiş, yönetime kavuşturulması gereğini vurguladı.

Bugünün dünyasının yüzyılda bir görülebilecek hızlı ve geniş çaplı değişimlerden geçtiğine, yeni bir kargaşa ve dönüşüm evresine girdiğine dikkati çeken Şi, "Çin'in risklerin ve zorlukların aynı anda ortaya çıktığı, belirsizliğin ve öngörülemeyen faktörlerin arttığı ortamda yeni bir kalkınma evresine girdiği, bu dönemin sert rüzgarlarına, dalgalı sularına ve hatta tehlikeli fırtınalarına göğüs germeye hazır olması gerektiği" mesajını verdi.

Şi, Çin'in içeride de reform, kalkınma ve istikrara dair derin sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek daralan talebin, tedarikteki kesintilerin ve zayıflayan beklentilerin etkilerinin hala yoğun hissedildiğinin, beklenmedik koşulların her an ortaya çıkması ihtimaline karşı ekonomik toparlamanın temelinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeni kalkınma felsefesinin tüm alanlarda bütünüyle ve kararlılıkla uygulanması gerektiğine işaret eden Şi, yüksek nitelikli kalkınmanın hedeflenmesi çağrısında bulundu.

Şi, iç talebin genişletilmesi, halkın refahının artırılması ve güvenceye alınması ve kırsal canlanmanın her bölgeye yayılması gerektiğine vurgu yaptı.

Her yönüyle modern sosyalist bir toplum yaratmak için reform ve açılmanın kararlılıkla devam ettirilmesi gereğini söyleyen Şi, bunun için bir dizi stratejik, yaratıcı ve öncü reform önerisinin ortaya konulmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

- ÇUHK ve ÇHSDK Genel Kurulları

Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansının (ÇHSDK) genel kurul toplantılarının açılış oturumları, 4-5 Mart'ta başkent Pekin'de yapılacak.

5 yıllığına seçilen iki meclisin 14. dönemlerinin ilk toplantıları, tek parti iktidarının olduğu ülkeyi yöneten ÇKP'nin Ekim 2022'de düzenlediği 20. Ulusal Kongresi'nde partinin üst yönetim kademelerine seçilen yetkililerin üst düzey devlet görevlerine getirilecek olması açısından önem taşıyor.

Devlet başkanı, yardımcısı ve meclis başkanının seçileceği Ulusal Halk Kongresi'nde ayrıca, ülkenin yeni başbakanı ve kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi'nin yeni üyeleri belli olacak.

Kongre'de partinin ve devletin yönetim organlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kurumsal ve idari reformların görüşüleceği de bildiriliyor. Reformların içeriği henüz bilinmiyor.

Halk Siyasi Danışma Konferansı da Ulusal Halk Kongresi ile aynı zamanda yapacağı genel kurulunda kendi meclis başkanını ve yönetim organlarını belirleyecek.

Tek parti iktidarının olduğu ve anayasada güçler birliği ilkesinin bulunduğu Çin'de Komünist Parti, merkezi ve yerel hükümetlerin, yasama, yargı ve danışma organlarının, kamu kurum ve kuruluşları ile devlete ait işletmelerin yönetimini belirliyor.

Çin Çin Komünist Partisi (ÇKP) Çin Siyasi Halk Danışma Konferansı Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK)