Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığındaki toplantı saat 16.00'da başladı. Toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından basın toplantısı düzenliyor. Kabine’de alınan normalleşme kararlarına ilişkin açıklama yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu sıralar yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar:

"28 Şubat, tıpkı 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi milli iradeyi, milletin değerlerini hedef alan bir darbe girişimidir.Gerektiğinde canı pahasına iradesine sahip çıkma kararlılığını gösteren milletimiz, bir daha asla yeni 27 Mayısların, 12 Eylüllerin, 28 Şubatların yaşanmasına müsaade etmeyecektir."

"Biz tüm samimiyetimizle Türkiye'yi ayağına vurulan darbe anayasasından kurtarmak olduğuna inanıyoruz. yeni ve sivil anayasa meselesini tüm platformlarda tartışmaya açarak herkesin katkısını almak için başlatıyoruz. Bugüne kadar yeni ve sivil bir anayasa hayalimize kavuşamadık. İnşallah bu kez buna kavuşacağız." 

"Kimse bizimle yürümese bile Cumhur İttifakı olarak yeni ve sivil anayasa metnimizi tamamlayıp milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Maalesef bugüne kadar milletimize layık yeni ve sivil bir anayasa hayalimize kavuşamadık. İnşallah bu defa bunu başaracağız kendi hazırlık çalışmalarımıza şimdiden başladık. Korkularla, ön yargılarla ve ideolojik at gözlükleriyle hareket edersek ne tarih ne de millet bizi affeder.Yeni ve sivil anayasa meselesini tartışmaya açarak herkesin katkısını almak üzere bir yola çıkıyoruz. Tüm partiler başta olmak üzere, sözü olan herkesi yeni ve sivil anayasa hazırlanması sürecinde yapıcı anlayışla yer almaya davet ediyoruz.Hedefimiz her bir vatandaşımıza dokunacak, refahı artıracak, sağlıklı ve istikrarlı büyümenin orta ve uzun vadede güçlenerek sürmesidir. Mali disiplin her dönemde olduğu gibi bugün de bizim olmazsa olmazımızdır." 

''İnsan hakları eylem planımızla ekonomi alanında hayata geçireceğimiz reformların da hazırlıklarını yürüttük. Önceliklerimizi belirlerken tüm taraflarla bir araya geldik. İletilen tüm talepleri dinledik. Çözüm odaklı bir yaklaşımla üzerine gideceğimiz alanları belirledik. Çalışmalardan  rahatsız olanlar da çıkabilir. Biz kısa mesafe koşucusu değil maraton koşucusuyuz. Kendi sınırlarımızı zorlarız. Önümüzdeki hafta açıklayacağmız reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Mali disiplin her dönemde olduğu gibi bugün de bizim olmazsa olmazımızdır. Kamu harcamalarında israfa tahammülümüz olmadığı için harcamaların takibi ve izlenmesine özel ehemmiyet gösteriyoruz. Bakanlıklardan zorunlu olmadıkça tahsis edilen ödeneğin üzerinde harcama yapmamalarını, hatta bu ödeneklerden tasarruf etmelerini istiyoruz''

Erdoğan: Salgın tedbirleri sebebiyle geliri azalan vatandaşlarımız olmuştur. Pek çok farklı yöntemle kendilerini desteklemeye çalıştık, çalışıyoruz.

"Bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Salgının yayıldığı bir ortamda normalleşme adımlarını atmak mümkün değildir. Türkiye coğrafi alan ve nüfus itibarıyla büyük olduğu için adımlarımızı kademeli atmamız gerekiyor. Çeşitli kriterlere göre illerimiz sınıflandırıldı. 81 vilayetimiz düşük riskli maviorta riskli sarıyüksek risk turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak illere ayrıldı. her hafta risk durumuna göre illerimiz değerlendirilecek. Normalleşme uygulamaları güncelelenecek. Sıkılaştırma veya gevşeme kararı iyileşme veya kötüleşmeye göre verilecek.

Salgın artık eğilimine girerse kısıtlamalar genişletilebilecek.

Buna göre; sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam sokağa çıkma kısıtlaması ise sürecek. 

Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek. Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırılıyor. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde artırılacak. 

Restoran, lokanta, kafeterya gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında faaliyetini 07.00-19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek

Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim-öğretime açılacaktır. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacaktır. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek."

son dakika son dakika haberleri gündem haber son dakika haber gündem haberleri türkiye haberler kabine toplantısı cumhurbaşkanı erdoğan cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı kabine