Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (3)

TAKİP ET

"Deprem sonrası şehirlerimizin hızla ayağa kalkabilmesini temin etmek için Afet Yeniden İmar Fonu kuruyoruz" - "Önümüzdeki günlerde ihtiyaca göre bu destekleri, tedbirleri, kaynakları daha da çoğaltarak depremzedelerimizin yaralarını sarmaya, bölgenin ihyasını kesintisiz sürdürmeye kararlıyız" - "Deprem bölgesinde takdire şayan çalışmalar yürüten sivil yardım kuruluşlarına yapılan hakaretleri asla unutmadığımızı, ileride hesabını sormak üzere kayıtlarımızı aldığımızı özellikle belirtmek istiyorum"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Deprem sonrası şehirlerimizin hızla ayağa kalkabilmesini temin etmek için Afet Yeniden İmar Fonu kuruyoruz." dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında, deprem bölgesini oradaki vatandaşlarla birlikte dayanışma içerisinde ayağa kaldıracaklarını söyledi.

İnşa ve ihya faaliyetlerinin yürütülmesinde önceliği bölgedeki firmalar ile vatandaşlara, gençlere vereceklerini aktaran Erdoğan, yeni yerleşim için belirlenen alanlarda mikro bölgeleme, jeolojik etüt, zemin etüdü gibi çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Yeni yerleşimlerin zemin+3 veya 4 katı geçmeyen binalarda, 3 oda 1 salon evlerle kuracaklarını dile getiren Erdoğan, "Artık hiçbir şekilde yatay, bölgenin kültürüne uygun özgün mimariden taviz vermeyeceğiz. Yıkılan yerlerin zeminleri sıkıntılıysa, fay hattındaysa oralarda asla yapılaşma olmayacak. Zemini uygun yerlerde ise sadece düşük yoğunluklu, az katlı sağlam binalar inşa edilebilecek." diye konuştu.

Yeni yerleşim yerlerini eksiksiz yaşam alanları olarak tasarladıklarını vurgulayan Erdoğan, tarihi ve kültürel varlıkların korunması için de ayrı bir çalışma yürüttüklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, isteyen vatandaşların yeni konutlar bitene kadar çadır ve konteyner kentler ile misafirhane ve yurtlarda barınabileceklerini veya 3-5 bin lira arasında kira yardımı alabileceğini ifade etti.

Bölgede kurulan 350 bin çadırda 1,4 milyon, faaliyete geçirilen konteyner kentlerde 34 bin vatandaşın barındığını anlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Dağıttığımız battaniye sayısı 3,8 milyonu, yatak 350 bini, ısıtıcı sayısı yarım milyonu buldu. Kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız vasıtasıyla günde 2,5 milyon kişiye 3 öğün sıcak yemek veriliyor. Ayrıca ekmek, su, kuru gıda dağıtımı yapılıyor. Amacımız 100 bin, hatta gerekiyorsa 200 bin konteyner kurarak insanlarımızı nispeten daha iyi şartlara kavuşturmaktır. Talepleri üzerine 811 bin vatandaşımızı kara, hava, demir yoluyla veya kendi araçlarının yol masrafını karşılayarak başka şehirlere tahliye ettik. Bugüne kadar 3,3 milyon kişinin bölge dışına çıktığı, 800 bin kişinin köylerine gittiği belirlendi. Afet bölgesinde, özellikle buralarda kalanlardan valiliklerimize ve kaymakamlıklarımıza başvuran 1,6 milyona yakın vatandaşımıza barınma imkanı sağladık. Dost ve kardeş ülkelerden gelen yardımları da bölgedeki depolarımızda tasnif ederek vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz."

- "Depremzedelerimizin acıları paylaşılıyor"

Yardımlar yapılırken vatandaşların ihtiyaçlarının göz ardı edilmediğini belirten Erdoğan, "Psikososyal destek grupları vasıtasıyla depremzedelerimizin acıları paylaşılıyor. Depremden etkilenen 1 milyona yakın vatandaşımıza 10'ar bin lira ödeme yaptık. Hak sahipleri için taşınma yardımı olarak açıkladığımız 15'er bin liraların ödenmesine de başlandı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına acil ihtiyaçları için 100'er bin lira ödüyoruz." dedi.

İlk ve orta dereceli okulların açılışlarının illerin şartlarına göre ayrı ayrı belirleneceğini dile getiren Erdoğan, diğer illere naklini talep eden öğrencilere kolaylık gösterdiklerini, çadır ve konteyner kentlerde de eğitim öğretim imkanı sağlandığını vurguladı.

Şehir hastaneleri, okulların önemli bir kısmı, üniversiteler, yurtlar ve spor salonlarının depremzedelerin en önemli sığınma yeri, afet yönetiminin de lojistik merkezleri olduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sağlık hizmetlerinin kesintisiz yürümesi için bölgedeki ve yakın çevresindeki hastanelerimizi pek çok geçici sağlık merkezi ile tahkim ettik. Güvenlik konusunda ilk günlerdeki istisnai birkaç hadise dışında kayda değer herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın vergiden sigortaya, banka borcundan kredi ödemesine kadar pek çok hükümlülüğünü erteledik. Bölgeye özel kredi destekleri yanında, depremin ülke ekonomisine etkisini azaltacak ilave kaynakları devreye soktuk. Sadece kamu bankalarımızın bölgeye destekleri 80 milyar lirayı buldu. Çiftçilerimizin yıl içinde dağıtılan destekleme ödemelerini de hızla ve nakdi olarak yapıyor, hayvan kayıplarını telafi ediyoruz. Türkiye İş Kurumu vasıtasıyla 20 bin vatandaşımızın toplum yararına çalışma projesi kapsamında istihdamına başladık."

- "Geçmişe dönük tüm elektrik ve doğal gaz borçları silinecek"

Esnafı, küçük ve orta boy işletmeleri, istihdama büyük katkıda bulunan fabrikaları hızla ekonomiye kazandırmak için gereken tüm araçları devreye aldıklarının altını çizen Erdoğan, "Deprem sonrası şehirlerimizin hızla ayağa kalkabilmesini temin etmek için Afet Yeniden İmar Fonu kuruyoruz. Şeffaf bir yönetimle işleyecek bu fon afetler için uzun vadeli kaynak sağlayarak, bütçe üzerindeki yükü azaltacaktır." ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesindeki yıkık, yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı tüm binalardaki abonelerin 6 Şubat tarihi itibarıyla geçmişe dönük tüm elektrik ve doğal gaz borçlarının silineceğini kaydeden Erdoğan, "Depremin en yıkıcı etkilerinin görüldüğü Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinin tamamı ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki elektrik ve doğal gaz faturalarının tanzim ve tahsilini 3 ay süreyle erteliyoruz. Bilhassa Adıyamanlı vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren sarmalık kıyılmış tütün üreten çiftçi kooperatiflerimizin satışındaki yüzde 55'lik özel tüketim vergisini yarıya indiriyoruz. Önümüzdeki günlerde ihtiyaca göre bu destekleri, tedbirleri, kaynakları daha da çoğaltarak depremzedelerimizin yaralarını sarmaya, bölgenin ihyasını kesintisiz sürdürmeye kararlıyız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, afet riski ve acil durum yönetimi bakımından Türkiye'nin 20 yıl öncesi ile bugünkü fotoğrafı arasındaki farkın akıl ve vicdan sahibi herkes için gayet açık olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Eğitimden sağlığa, güvenlikten adalete, ulaşımdan enerjiye, tarımdan sanayiye ve sosyal desteklere kadar her alanda ülkemize yaptığımız tüm hizmetler aynı zamanda bu günler için bir hazırlıktır. Türkiye'de bütünleşik afet yönetimi dediğimiz önceliği kriz yönetiminden risk yönetimine veren anlayışla AFAD başkanlığını 2009'da kuran biziz. Gerek AFAD gerek çok sayıda sivil toplum kuruluşumuzun, ülkemizde ve dünyadaki pek çok afette insani krizde gösterdiği başarılı çalışmayı yakından takip ettik. Deprem bölgesinde takdire şayan çalışmalar yürüten sivil yardım kuruluşlarına yapılan hakaretleri asla unutmadığımızı, ileride hesabını sormak üzere kayıtlarımızı aldığımızı özellikle belirtmek istiyorum."

(Sürecek)

ak parti TBMM grup toplantısı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM GRUP TOPLANTISI