Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (5)

TAKİP ET

"İsveç, boşuna uğraşma. Sen benim mukaddes kitabım Kur'an'ın yakılmasına, yırtılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO'ya girmenize 'evet' demeyiz" - "Finlandiya konusunda bakışımız olumlu ama İsveç konusunda olumlu değil" - "(Başörtüsüne anayasal güvence teklifi) Gelin, Genel Kurul görüşmelerinde vicdanlarınızın sesini dinleyerek anayasa değişikliği teklifimize 'evet' deyin" - "Genel Kurulda yoklamalarda benim milletvekili arkadaşlarım bulunmazsa ki dün böyle oldu, bu millet hakkını sizlere helal etmez. Eğer kim gelmediyse ben de onlara hakkımı helal etmiyorum"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsveç, boşuna uğraşma. Sen benim mukaddes kitabım Kur'an'ın yakılmasına, yırtılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO'ya girmenize 'evet' demeyiz." dedi.

Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AK Parti olarak 20 yılda en büyük reformları gerçekleştirdikleri alanların başında hak ve özgürlüklerin yer aldığını söyledi.

Vatandaşına tepeden bakan, farklı kimlikleri tehdit kaynağı olarak gören tek parti faşizmi bakiyesi jakoben anlayışı rafa kaldırdıklarını dile getiren Erdoğan, "Cumhurla Cumhuriyeti kucaklaştırarak devletimize ve demokrasimize olan güveni çok daha güçlü biçimde tekrar inşa ettik. Sadece bize oy verenlerin değil, 7'den 70'e vatandaşlarımızın tamamının hak ve özgürlük alanlarını genişletmeye çalıştık. Bu süreçte özellikle kadınlarımızın siyasette, bürokraside, iş dünyasında, akademide ve diğer alanlarda hak ettikleri yeri almalarına özel önem verdik." diye konuştu.

Tüm bu adımları atarken, en büyük desteği kadınlardan alırken en şedit saldırıların da CHP'nin başını çektiği muhalefetten geldiğini gördüklerini belirten Erdoğan, "Biz özgürlükleri savunurken CHP ve şürekası, yasakların devamı için mahkeme mahkeme dolaşmak dahil her yolu denediler. Meclis'te engelleyemedikleri her türlü özgürlük hamlesi karşısında soluğu ya Danıştayda ya da Anayasa Mahkemesinde aldılar. Ellerine geçirdikleri tüm fırsatları başörtülü kadınlarımızın haklarını gasbetmek için kullandılar." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bir gece yarısı sosyal medya üzerinden yayımladığı videoyla eski yaraları tekrar kanattığını, eski acıları tekrar deştiğini ifade eden Erdoğan, bu çıkışın gerisindeki amacın, kadınlara haklarını vermek olmadığını, Meclis gündemine getirdikleri yasa teklifiyle bir kez daha gördüklerini anlattı.

- "Bizim LGBT ile ne ilgimiz ne de alakamız var"

Bunun üzerine meseleyi CHP zihniyetinin insafına bırakmamak ve kalıcı bir çözüme kavuşturmak için süratle harekete geçtiklerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Temel hakların Anayasa konusu olmaması gerektiği inancımızı mahfuz tutarak ülkemizin geçmişten bugüne yaşadığı acıların bir daha tekerrür etmemesi için kendi teklifimizi hazırladık. Kadınlarımızın hak ve özgürlüklerini güvenceye alma yanında toplumun taşıyıcı sütunu olan aile kurumunu sapkın akımlardan koruyacak anayasa değişikliği teklifimizi, Cumhur İttifakı olarak Meclisimizin takdirine sunduk.

Altılı masaya soruyorum: Biz kutsal saydığımız aile kurumunu Anayasa teminatı altında parlamentoya sunduk ve aile kurumunu, kutsiyeti içinde parlamentoya getirirken ey bu altılı masanın içinde olanlar çıkın da açıkça, mertçe LGBT'yi kimler savunuyor kimler savunmuyor, bunu da söyleyin. Bizim LGBT ile ne ilgimiz ne de alakamız var. Çünkü biz aileyi kutsamışız, onu kutlu bir kurum olarak sayıyoruz. Bu kutlu kuruma herhangi bir sağdan soldan karışık tiplerin yürümesini kabullenmiyoruz. Ailelerimiz, tarihinden bugüne o kutsiyeti içinde hep gelmiş ve bu anlayışla da bugünlere, inşallah yarınlara da yürüyecek."

- "Hiçbir milletvekilinin 'hayır' demeyeceğine inanıyorum"

Erdoğan, Anayasa değişikliği teklifinin hazırlık aşamasında, uzlaşıya ve milli iradeye verdikleri öneme binaen hiçbir ayrım yapmadan Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere giderek onları da bu sürece katılmaya davet ettiklerini anımsattı.

CHP ve masadaki ortaklarının, iyi niyetli bu girişimlerinin karşısında adeta duvar kesildiğini belirten Erdoğan, "Komisyon görüşmelerinde anayasa değişikliğini sulandırmaya kalktılar. CHP ve yoldaşlarının sabotaj girişimlerine rağmen teklifimiz, Cumhur İttifakı'nın kararlı ve net duruşu sayesinde komisyonda kabul edildi. İnşallah yakın bir zamanda anayasa değişikliği teklifimizin Genel Kurul görüşmeleri başlayacak. Meclis Genel Kurulunda, kimin yasakların devamından kimin de özgürlüklerin genişletilmesinden yana olduğu bir kez daha ortaya çıkacak." ifadesini kullandı.

Sosyal medyadan hak ve özgürlük nutukları çekenlerin ne kadar samimi olduğunun bu vesileyle görüleceğine dikkati çeken Erdoğan, "Temennimiz bu düzenlemenin, Gazi Meclisimizin şanına yakışır şekilde, 400'ün üzerinde bir oyla kabul edilerek yürürlüğe girmesidir. Milletimizi temsilen bu yüce çatı altında görev yapan hiçbir milletvekilinin, ailenin korunmasını ve kadınlarımızın haklarını garanti altına almayı amaçlayan anayasa değişikliği teklifine 'hayır' demeyeceğine inanıyorum. Aksi yönde tavır sergileyenleri zaten ne milletimiz ne de kadınlarımız ne de tarih affeder." görüşünü paylaştı.

- "İradenize ipotek konulmasına fırsat vermeyin"

Makamların ve unvanların gelip geçici olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Asıl olan, adını milletin gönlünde altın harflerle yazdırabilmektir. Meclisimizin bir asrı aşan tarihinde bu çatı altında binlerce milletvekili görev yaptı. Kimi milletin emanetine gerektiğinde canı pahasına sahip çıktı kimi de üç günlük çıkarı uğruna ona ihanet etti. Kimi tehditler karşısında dik durdu kimi de zoru görünce korkup kaçtı. Herkes karakterine, şahsiyetine, taşıdığı sorumluluğun büyüklüğüne göre arkasında iyi-kötü bir miras bıraktı. Buradan bir kez daha tüm milletvekillerine şu çağrıyı yapmak istiyorum: İradenize ipotek konulmasına fırsat vermeyin. Bu tarihi fırsatın elinizden kaçmasına müsaade etmeyin. Kadınlarımıza ve gelecek nesillere karşı mesuliyetinizi yerine getirin. Gelin, Genel Kurul görüşmelerinde vicdanlarınızın sesini dinleyerek anayasa değişikliği teklifimize 'evet' deyin. Böylece milletin ve kadınlarımızın gönlünde mutena bir yer edinin."

- "Aldığınız maaşlar haramdır haram"

AK Parti Grubu'nun, Genel Kurul toplantılarına katılmada sıkıntı yarattığını dün öğrendiğini vurgulayan Erdoğan, "Bu, beni ciddi manada üzdü. Bu millet kendi kasasından, kesesinden maaşı veriyor ve bu maaşla beraber milletvekili arkadaşlarımız bu görevi yapıyor. Ama Genel Kurulda eğer yoklamalarda benim milletvekili arkadaşlarım bulunmazsa ki dün böyle oldu, bu millet hakkını sizlere helal etmez. Eğer kim gelmediyse ben de onlara hakkımı helal etmiyorum. Çünkü bu, sıradan bir olay değil. Eğer milletvekili adayı olmuşsan, arkadaş burada görevini hakkıyla yerine getireceksin. Eğer hakkıyla görevini yerine getirmiyorsan bu millet sana hakkını helal etmez ve aldığınız maaşlar haramdır haram. Bunu da böyle bilin." sözlerini sarf etti.

Birkaç gündür Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışının, kuraklık endişelerini bir nebze de olsa azalttığına değinen Erdoğan, "Rabb'imden önümüzdeki aylar boyunca sürecek bol yağışla barajlarımızın dolmasını, topraklarımızın suya kanmasını, ülkemizin bereketli bir yaza hazırlanmasını niyaz ediyorum." dedi.

NATO'nun genişleme süreciyle ilgili gelişmeleri de yakından izlediklerini aktaran Erdoğan, "İsveç, boşuna uğraşma; sen benim mukaddes kitabım Kur'an'ın yakılmasına, yırtılmasına ve senin koruma görevlilerinle birlikte bunun yapılmasına müsaade ettiğin sürece sizin NATO'ya girmenize 'evet' demeyiz. Finlandiya konusunda bakışımız olumlu ama İsveç konusunda olumlu değil. Bunu da böyle bilin." diye konuştu.

(Bitti)

ak parti TBMM grup toplantısı Anayasa Mahkemesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan İsveç NATO