Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında soruları yanıtladı: (7)

TAKİP ET

"(Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) Gerektiğinde dönüşüme, değişime, restore etmeye açık. Aksayan ya da eksik kalan yerlerini hızla tamamlamak da bizim görevimiz" - "Şu anda terör örgütüne müzahir parti cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak masadaki yedinci ortak olduğunu ilan etti. Dolayısıyla artık terör örgütü de o masanın ortağıdır" - "Maalesef CHP ve masa ortakları, HDP'nin ve terör örgütü PKK, YPG'nin bölücülük ve Türkiye düşmanlığı üzerine kurulu gündemine kesinlikle teslim olmuştur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin gerektiğinde dönüşüme, değişime, restore etmeye açık olduğunu belirterek, "Aksayan ya da eksik kalan yerlerini hızla tamamlamak da bizim görevimiz." dedi.

Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulamadaki başarısını son 5 yılda güçlenen ekonomik istikrarda gördüklerini belirtti.

Afetlere müdahalede, terörle mücadelede ve birçok alanda önemli adımları yeni sistem sayesinde atabildiklerini vurgulayan Erdoğan, "Elbette sistem gerektiğinde dönüşüme, değişime, restore etmeye açık. Aksayan ya da eksik kalan yerlerini hızla tamamlamak da bizim görevimiz. İlk dönemdeki tecrübelerimizin ışığında sistemi daha ileriye taşıyacak adımları atmakta tereddüt etmeyeceğiz. Çünkü bu dinamik bir süreç." şeklinde konuştu.

Sistemdeki revizyonun, "yasamanın güçlendirilmesi, belirli sayıda vatandaşın kanun teklifi verebilmesi ve Anayasa Mahkemesine iptal için başvuruda bulunabilmesi, partilerin kapatılmasının Meclis iznine bağlanması" gibi konuları içerip içermediğine yönelik soru üzerine Erdoğan, "Bunların hiçbirisi aslında bizim hükümet sistemimizle ilgili değil. Aslında bunlar bizim demokratik reform önerilerimiz ve bu demokratik reform önerilerimizi aynı zamanda da biz toplumun, sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşerek, bu alanda söz sahibi olan bütün akademisyenlerimizle de görüşerek bu adımları atma fırsatını bulacağız. Bunun için de geniş alanımız var." diye konuştu.

- "Artık terör örgütü de o masanın ortağıdır"

Erdoğan, "Terör örgütleri FETÖ ve PKK'nın bu seçime ilişkin sürekli açıklamalar yapması ve sizin karşınızdaki adaya destek çağrılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Eskiden beri HDP'yi terör örgütünün parlamentodaki uzantısı olarak gördüğümüzü ve 'HDP eşittir PKK' demek olduğunu söyledik, söylüyoruz. Tabii şu anda terör örgütüne müzahir parti cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak masadaki yedinci ortak olduğunu ilan etti. Dolayısıyla artık terör örgütü de o masanın ortağıdır. Masada söz sahibi olan bir örgüt elbette oranın geleceğiyle ilgili açıklama yapacaktır, argo bir tabir olacak ama racon kesecektir. Terör örgütleri bu açıklamaları yaparken acaba CHP ne yapıyor? Kandil'den terör örgütüne destek gelirken, terör örgütünün parlamentodaki uzantısına destek gelirken acaba CHP yöneticilerinden birinin de çıkıp adıyla sanıyla ifade ederek PKK'yı, YPG'yi, HDP'yi eleştirdiğini gördünüz mü? Hayır. CHP'den bir ses çıktı mı? Hayır. Masanın etrafındakilerden bir ses çıktı mı? Hayır. Halka kendilerini kabul ettiremeyince terör örgütlerinden medet umar hale geldiler. Terör örgütüdür, kiralık katildir, kullanışlı aparattır, kim parasını verirse onun emrine girer. Ama siyasi partilerin terör örgütlerinin kucağına düşmesi utanç vericidir. Kandil'den destek alacaksın ve 14 Mayıs seçimine hazırlanacaksın, milletim bu oyunu bozar. Ne bu ülkeyi bu çapsız muhalefetin eline bırakır ne de terör örgütlerini söz sahibi eder. İnanıyorum ki 14 Mayıs'tan sonra CHP'ye gönül vermiş gerçek vatansever vatandaşlarım da partilerini terörist sevicilerin elinden kurtaracak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öcalan'a özgürlük söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine, "Bunu AK Parti olarak bize soruyorsanız böyle bir şey olamaz. Ama şu anda ana muhalefete sorarsanız ana muhalefet olabileceğini zaten açıkladı. Hem terörist başı ile ilgili açıkladılar hem de Selo'yla ilgili açıkladılar. Bizim kitabımızda böyle bir şey yok. Yani bunca insanı öldüreceksin, bunca insanın kanına gireceksin, ondan sonra da kalkıp buna özgürlük diyeceksin, böyle bir şey olabilir mi?" diye konuştu.

- "SSK'yı batırmış, genel başkanı olduğu partiye tek bir seçim kazandıramamış"

Erdoğan, "Terör örgütlerinin elebaşlarının 'Erdoğan'ın gitmesi lazım. Bizim açımızdan çok önemli bu. Tarihi bir seçim. Cumhur İttifakı ortadan kalksın, Erdoğan gitsin' şeklinde açıklamalar yaptığı" ifade edilerek, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Siz kimsiniz? Siz teröristsiniz. Erdoğan'la mücadele veriyoruz ama size ne oluyor?' demesini bekliyoruz mesela. Oradan da 'Biz terör örgütü şeflerini muhatap almayız' deniliyor. Bu yaklaşım hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"HDP'ye ve dolayısıyla PKK'ya neler vaat ettikleri tek tek ortaya dökülüyor. Niçin gidip parlamentoda görüştüler de parti merkezlerine gidemediler. Çünkü partiye gittikleri zaman bir açıklama yapmaları lazım. Bu açıklamayı yapmadıkları gibi parlamentoda bu işi kapalı kapılar arkasında ne söylediler? Mesela içlerinden üst düzeyde bir yönetici yok ama bir kadın çıktı garip garip şeyler söyledi. Örneğin, Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracaklarmış, bunun yerine işte inanç, bilmem ne... Şimdi bunu özel görüşmelerinde orada bunları görüşmüşler. Kadın bu açıklamayı yapıyor. CHP olarak bununla ilgili; 'Hayır bizim böyle bir düşüncemiz yok. Biz Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıramayız.' demedi. Bütün bunlarla 'Din ve ahlak dersleriyle alakalı olumsuz bir yaklaşımları var' diyemedi. PKK, HDP ne derse onu yapmaya amade bir bay bay Kemal var şu anda. Onun için terör örgütünün dağ kadrosundan bile yedili masaya, bay bay Kemal'e destek açıklamaları yapıldı. Bu ifadelerini okuttuğunuz kişi geçmişte CHP'ye alenen söven, hakaret eden kişidir. İşte bay bay Kemal böyle biri. O sadece partisindeki tecavüzcüleri, tacizcileri korumayı bilir. PKK'ya, FETÖ'ye, terör örgütlerine umut verin, başka çaresi yok.

Şimdi bakalım bay bay Kemal'e. Allah aşkına ya ne başarısı var bu adamın? Genel müdürlük yaptığı SSK'yı batırmış, genel başkanı olduğu partiye tek bir seçim kazandıramamış. Aldıkları birkaç belediye, orada da işlerin yürümediğini cümle alem biliyor. Böyle bir partinin ülkeyi terör örgütüne teslim etme pahasına iktidara gelme ihtirası bir defa trajikomiktir. 14 Mayıs'ta sevgili vatandaşlarımdan, milletimden bunlara yol vermeyeceğini görüyorum. El ele vereceğiz ve inşallah yeni bir süreci güçlü bir parlamentoyla milletimle beraber yürüteceğiz."

Erdoğan, "HDP'li Sırrı Sakık, Sayın Kılıçdaroğlu'na bir çağrı yaptı. 'Kapalı kapılar ardında verilen sözlerin kamuoyuna deklare edilmesi gerekir' dedi. Bu söze henüz bir cevap gelmedi. Siz kapalı kapılar ardında bir pazarlık yapıldığını düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, "Kesinlikle orada bir pazarlık yapıldı ve bunu kendi partilisi dahi bilmiyor. Hadi açıklayın. Niye açıklamıyorsunuz? Açıklayamadılar. Açıklayamazlar. Çünkü açıkladıkları anda taşlar yere dökülecek. Teröristlere umut verenlere ben inanıyorum ki benim milletim de iktidarı vermeyecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "gazeteci olsaydı 14 Mayıs seçimine ilişkin nasıl manşet atacağı" sorusuna, "Türkiye Yüzyılı başlıyor." cevabını verdi.

Erdoğan, yarın Malatya'yı, cumartesi Kocaeli'yi, pazar günü ise Şanlıurfa'yı ziyaret edeceğini belirterek, "Durmak yok, yola devam" dedi.

(Bitti)

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak canlı yayının