Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi: (2)

TAKİP ET

"Milletten aldığımızı yine milletin emrine sunma ilkesiyle, 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını sizlerle paylaşıyoruz" - "Kamu-özel ortaklığı yatırımlarında önümüzdeki yıl dengeyi sağlayacak, 2025'ten itibaren çok daha büyük kazançları ülkemizin hanesine yazacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletten aldığımızı yine milletin emrine sunma ilkesiyle, 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını sizlerle paylaşıyoruz." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

Büyük bölümü kamu-özel ortaklığı modeliyle hayata geçen ulaştırma projelerinin daha plan ve yatırım aşamasındayken birileri tarafından yalan, iftira ve çamur atılarak engellenmeye çalışıldığını anlatan Erdoğan, bu model sayesinde kamu bütçesine yük getirmeden pek çok projeyi hızla hayata geçirme imkanı bulduklarını söyledi.

Garanti seviyelerine ulaşma aşamasına kadar katkı verdikleri projelerin hemen hepsinin artık Hazine için önemli birer gelir kaynağına dönüştüğüne işaret eden Erdoğan, "Yatırıma, üretime, turizme, çevreye yaptıkları katkıyla birlikte hesapladığımızda milli gelirimize yaklaşık Osmangazi Köprüsü'nün 10 milyar dolar, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 29 milyar dolar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 5 milyar dolar, Avrasya Tüneli'nin 7 milyar dolar, İstanbul Havalimanı'nın 80 milyar dolar katkısı olmuştur." diye konuştu.

Erdoğan, diğer projelerin her birinin de bölgelerine ve Türkiye'ye ciddi tasarruf sağlamaya, ekonomik değer üretmeye, insanların hayatını kolaylaştırmaya devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bugün eğer Türkiye Yüzyılı'nı konuşuyorsak, gerisindeki en önemli güç kaynaklarımızdan biri de 200 milyar doları bulan yatırımla ülkemizin ulaştırma altyapısı sorununu çözmüş olmamızdır. Kamu-özel ortaklığı yatırımlarında önümüzdeki yıl dengeyi sağlayacak, 2025'ten itibaren çok daha büyük kazançları ülkemizin hanesine yazacağız. Milletten aldığımızı yine milletin emrine sunma ilkesiyle 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını sizlerle paylaşıyoruz. Hayırlı olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kabine ve grup toplantılarında bakanlıkların 2022 yılı faaliyetleri ve 2023 programlarını özetle de olsa takdim ettiklerini hatırlatarak, "Ne kadar özetlersek özetleyelim, tek programda bitiremediğimiz bu değerlendirmeyi inşallah bugün tamamlıyoruz." dedi.

Geçen yıl devlet, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla yürütülen asgari ücret tespit çalışmalarında, yılbaşında 4 bin 253 lira, temmuzda 5 bin 500 lira rakamlarını belirlediklerini anımsatan Erdoğan, "Bu yıl 8 bin 507 lira olarak uygulayacağımız asgari ücretin, hem çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyecek hem istihdamı koruyacak bir seviyede sürmesini sağlamakta kararlıyız." diye konuştu.

Erdoğan, geçen günlerde daha önce gelir ve damga vergilerinden muaf tuttukları asgari ücret desteğini 400 liraya yükselterek, bu doğrultuda önemli bir adım daha attıklarını ifade etti, kamu çalışanlarının ve emeklilerinin uzun süredir beklediği ek gösterge düzenlemesini hakkaniyete uygun şekilde hayata geçirecek düzenlemeyi de Meclise sunduklarını dile getirdi.

Madencilik sektöründeki iş sağlığı ve güvenliğini geliştirmeye yönelik bir program kapsamında 10 bin madencinin sağlık gözetimini yaptıklarını, sahalara teknik rehberlik hizmeti verdiklerini aktaran Erdoğan, iş arayan vatandaşları işverenlerle buluşturan Türkiye İş Kurumu ile 17 bini kamuda olmak üzere 1,4 milyon vatandaşın istihdamına aracılık ettiklerini söyledi.

- "Yeni ulusal istihdam stratejimizi hazırlıyoruz"

Erdoğan, mesleki deneyimi olmayan vatandaşları istihdama dahil etmek için düzenledikleri işbaşı eğitim programlarından 151 bin kişinin yararlandığını bildirdi.

İşsizlik sigortasından 760 bin vatandaşı 8,9 milyar lira kaynakla desteklediklerini, toplum yararına çalışma programlarıyla 111 bine yakın vatandaşın kamu hizmetlerinde değerlendirilmesini sağladıklarını aktaran Erdoğan, "Ülkemizin neredeyse tamamını kapsayan sosyal güvenlik şemsiyemizi daha da genişletecek projeleri hayata geçirmeyi sürdürdük." dedi.

Emeklilikten sigorta işlemlerine kadar tüm süreçlerde elektronik devlet hizmetlerinin etkin şekilde kullanılmasını temin ettiklerini dile getiren Erdoğan, kronik hastalık ilaç raporlarının süresini en son 30 Haziran 2023'e kadar uzatarak, bu durumdaki vatandaşlara ve yakınlarına kolaylık sağladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl çalışmada, ülkemizin değişen ihtiyaçlarına ve küresel gelişmelere uygun şekilde yeni ulusal istihdam stratejimizi hazırlıyoruz." bilgisini verdi.

Dezavantajlı grupların istihdamını sürdürülebilir kılacak yaklaşımlar geliştirdiklerine işaret eden Erdoğan, gençler başta olmak üzere iş gücünün niteliklerini, piyasanın ihtiyaçlarıyla bütünleştirecek programları yaygınlaştırdıklarını dile getirdi.

"Yükümlülüklerini titizlikle yerine getiren işverenleri beyaz bayrak sistemiyle örnek gösterecek bir çalışma yapıyoruz." diyen Erdoğan, aktif işgücü piyasası programlarını genişleterek, mesleki eğitimi ve işbaşı eğitimini desteklediklerini vurguladı.

- "Arkeolojik kazılarla müzelerimize 10 bin 500 eser daha kazandırdık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ek gösterge ve emeklilikte yaş düzenlemesi işlemlerini süratle tamamlayarak, çalışanları bir an önce haklarına kavuşturduklarını söyledi.

Elektronik devlet üzerinden yapılan işlemleri sadeleştirdiklerini ve artırdıklarını belirten Erdoğan, geçen yıl kültür ve turizmde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne en çok değer kaydettiren üçüncü ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

Yurt dışındaki 1120 kültür varlığının Türkiye'ye iadesini temin ettiklerine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Arkeolojik kazılarla müzelerimize 10 bin 500 eser daha kazandırdık. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı hazırlıkları kapsamında Ankara'daki pek çok sembolik yapının restorasyonunu tamamladık. Ecdada Vefa, Sanatı İhya Projesi kapsamında İstanbul'da 52 türbenin restorasyonunu gerçekleştirdik. Ülke içinde 117 ve yurt dışında 3 vakıf eserin restorasyonu bitirdik. Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa'daki müzelerimizi yeniledik. Kütüphanelerimizden 62'sini daha yenileyerek, hizmete açtık. Alışveriş merkezleri, garlar, cezaevleri gibi kalabalık mekanlarda kurduğumuz yeni kütüphaneleri hizmete sunduk. Halk kütüphanelerimizden 82'sini daha millet kıraathanesi formatına dönüştürdük. Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın Projesi ile 1 milyon evladımızı sinema ile tanıştırdık. Özel tiyatroları 42 milyon lira, sinema sektörünü 200 milyon lira, telif haklarıyla ilgili kültür sanat faaliyetlerini toplam 510 milyon lira kaynakla destekledik. Devlet Opera ve Balemiz, temsiller ve turnelerle 238 bin seyirciye ulaştı."

Erdoğan, tarihi alanlardaki çalışmaları dünyada bir rekor olan 700 noktada sürdürerek, düzenlemesi biten yerleri ziyarete açtıklarını bildirdi.

Büyük ilgi gören Kültür Yolu Festivallerini İstanbul-Beyoğlu, Ankara-Başkent, Çanakkale-Troya, Diyarbakır-Sur, Konya-Mistik olarak 5 şehirde 7 defa gerçekleştirdiklerini aktaran Erdoğan, toplamda 4 bin etkinliğin 33 milyon vatandaşla buluştuğu bu festivalleri Anadolu'ya yayarak sürdürdüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Turizm sektöründe, 51 milyonun üzerinde turist ve 46 milyar dolara yakın turizm geliriyle dünyada üçüncü sıraya çıkma hedefini yakaladık." diye konuştu.

(Sürecek)


cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kabine toplantısı Recep Tayyip Erdoğan