Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi (3):

TAKİP ET

"Bu yıl Aile ve Sosyal Hizmetlerde mevcut programlarımıza ilave olarak eşi vefat etmiş kadınlarımız ve Roman vatandaşlarımız gibi ihtiyaç sahibi kesimler için sosyal konut yardımı projesi başlatacağız" -"Geçtiğimiz yıl dış işlerinde Türk diplomasisinin geldiği seviyenin, etkinliğin, itibarın ve krizlerin çözümündeki anahtar rolünün teyit edildiği bir dönemi geride bıraktık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu yıl Aile ve Sosyal Hizmetlerde mevcut programlarımıza ilave olarak eşi vefat etmiş kadınlarımız ve roman vatandaşlarımız gibi ihtiyaç sahibi kesimler için sosyal konut yardımı projesi başlatacağız." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, turizm sektörünün nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için okullarla otelleri eşleştiren projeyi yaygınlaştırarak 3 dilde eğitime geçildiğini belirtti.

Erdoğan, "Güvenli Turizm Programı'yla 12 bin 200'ü aşkın tesis ve aracı sertifikalarını vererek resmiyette güçlü hale getirdik. İstanbul'un dünyaca ünlü Michelin Rehberi'ne dahil olmasını temin ettik. İnşallah ilerleyen tarihlerde Muğla, İzmir ve Antalya'nın da bu rehberde yer almasını sağlayacağız. TİKA vasıtasıyla 100'ün üzerinde ülkede 1300'e yakın kalkınma projesi gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Yurt dışında restore edilen kültür varlığı sayısının 140'a çıktığını aktaran Erdoğan, Türkiye Bursları'yla 171 ülkeden 5 bin öğrencinin Türkiye'de yüksek öğrenim görmesinin temin edildiğini bildirdi. Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu yıl kültür ve turizmde başlattığımız çalışmaları katlayarak ülkemizin marka değerini güçlendirmeyi sürdüreceğiz. İstanbul'daki tarihi Tapu Binası'ndan Diyarbakır Cezaevi'ne, Kız Kulesi'ne kadar söz verdiğimiz pek çok projeyi milletimizin hizmetine sunacağız. Yurt dışında Moğolistan'dan Kerkük'e ecdat mirası eserlerimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Turizmde 60 milyon turist, 56 milyar dolar turizm hedefiyle sezona başlıyoruz. Kültür Yolu Festivallerimizi Adana, İzmir, Erzurum, Gaziantep ve Trabzon'a da yayarak sayısını 10'a çıkartıyoruz. Bundan sonra da her yıl 5 yeni şehrimizi ilave ederek festivallerimizi yaygınlaştırmayı sürdüreceğiz."

- "2022'de sosyal yardım harcamalarının toplam tutarı 578 milyar lirayı buldu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının geçen yıl engellilerden yaşlılara, çocuklardan kadınlara her kesimi destekleyerek Türkiye'de hiçbir bireyin kendini kimsesiz hissetmemesi için çalıştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskilerin bir sözü var. 'Ne zaman zemheri ayazında bacası tütmeyen bir ev görsem bilirim ki ya evde kimse yoktur ya da evdekilerin kimsesi yoktur.' Biz devletin, kimsesizlerin kimsesi olduğu gerçeğini, sosyal hizmet yelpazemizi olabildiği kadar genişleterek göstermenin gayreti içinde olduk. Bu amaçla diğer kurumlarımızla birlikte 2022 yılında yaptığımız sosyal yardım harcamalarının toplam tutarı 578 milyar lirayı buldu. Son olarak elektrik yardımının kapsamını genişleterek 2,8 milyon haneye elektrik yardımı başlattık, yakacak yardımına doğal gazı da ilave ederek vatandaşlarımıza şu kış kıyamette ilave destek verdik. Aile Sosyal Destek Programı kapsamında 1,6 milyon haneye, toplamda da 4,1 milyon haneye ulaşarak, vatandaşlarımızın dertlerini, sıkıntılarını, verilen hizmetlerin etkisini yerinde gördük."

Erdoğan, çalışmaları daha etkin şekilde yürütmek için yeniden yapılandırılan sosyal hizmet merkezlerinin sayısını 397'ye çıkardıklarını belirterek, "eğitim ailede başlar" anlayışıyla 3,3 milyon kişiye iletişimden hukuka, medyadan sağlığa kadar geniş bir yelpazede eğitim verildiğini, aile danışmanlığı hizmeti kapsamında 95 bin başvuru sahibine destek sağlandığını anlattı.

Evlilik öncesi eğitim programlarıyla 300 bin gence ulaşıldığını dile getiren Erdoğan, "Afetlerle vatandaşlarımızın yanında yer alarak 75 binin üzerindeki kişiye psikososyal destek hizmeti sunduk. Yeşilay ile işbirliği içinde 1,1 milyon kişiye bağımlılıkla mücadele farkındalık eğitimi verdik." dedi.

- "Yaklaşık 154 bin çocuğa sosyal ve ekonomik destek hizmeti verildi"

Erdoğan, risk altındaki çocukların 46 bini aşkın izlemeyle takip altında tutulduğunu, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk sayısının 8 bin 900'ün üzerine, evlatlık verilen çocuk sayısının 19 bine yükseldiğini bildirdi.

Yaklaşık 154 bin çocuğa kendi ailesinin yanında sosyal ve ekonomik destek hizmeti verildiğini belirten Erdoğan, "Kamuda görev yapan koruma altındaki çocuk sayısını 59 binin üzerine çıkardık. Özel sektörde işe yerleştirilen koruma altındaki çocuk sayısını 10 bine yaklaştırdık. Evde bakım yardımı alan engelli sayımız 565 binin üzerine çıktı." dedi.

Engelsiz gündüz bakımevlerinin sayısının 130'a, yaşlı gündüz bakımevlerinin sayısının 138'e yükseltildiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Ülke genelinde 104 yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezinde 7 binin üzerinde engelliye ücretsiz, 168 huzurevinde 14 binin üzerinde yaşlıya ücretsiz veya çok düşük ücretli bakım hizmeti veriyoruz. Engelli istihdamı kapsamında kamuya atananların sayısı 65 bin 700'e yaklaştı. Kadına şiddete karşı mücadelemizi tavizsiz olarak sürdürürken, kadın konukevlerinde kadın ve çocuk 64 binden fazla mağdura hizmet verdik. Şehit yakınları ve gazilerimizin her meselesinde yanlarında olduk. Bu yıl Aile ve Sosyal Hizmetlerde mevcut programlarımıza ilave olarak eşi vefat etmiş kadınlarımız ve Roman vatandaşlarımız gibi ihtiyaç sahibi kesimler için sosyal konut yardımı projesi başlatacağız. Koruyucu, önleyici sosyal yardım kalkanı ile yoksulluk sınırına yakın ailelerimizin yanında yer alacağız."

Erdoğan, mevcut kaynaklarla daha çok vatandaşa ulaşabilecek modelleri devreye alacaklarını belirterek, "Avrupa'dan Suriye'ye kadar sınırlarımız dışındaki tüm etki alanlarımızdaki vatandaşlarımız ile kardeşlerimize ilave rehberlik ve destek hizmetleri vereceğiz. Aileleri yanında destek verdiğimiz çocuk sayısını 180 bine çıkarıyoruz. Yaşlı ve engellilere yönelik 17 yeni merkezi daha faaliyete geçiriyoruz." şeklinde konuştu.

Toplumun yaş ortalamasının yükseldiğini dikkate alarak, bakım güvence sistemi oluşturmaya yönelik çalışma başlattıklarına değinen Erdoğan, kadınları hayatın her alanında destekleyecek yeni projeleri devreye aldıklarını söyledi.

- "Geçen yıl farklı seviyelerde toplam 275 ikili görüşme ve kabul gerçekleştirildi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl dış işlerinde Türk diplomasisinin geldiği seviyenin, etkinliğin, itibarın ve krizlerin çözümündeki anahtar rolünün teyit edildiği bir dönemi geride bıraktıklarının altını çizdi.

Aktif, çok boyutlu, girişimci ve insani dış politika anlayışıyla küresel ve bölgesel gündemi Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda yönettiklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yıl boyunca devlet ve hükümet başkanı seviyesinde toplam 200 telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Latin Amerika'dan Avrupa'ya, Asya'dan Balkanlar'a 37 devlet ve hükümet başkanını ülkemizde misafir ettik. Çok taraflı toplantılara katılmak, çalışma ve resmi ziyaret düzenlemek amacıyla 27 ülkeye seyahat ettik. Türk Devletleri Teşkilatı'nın 8. zirvesine ev sahipliği yaptık."

Erdoğan, geçen yıl farklı seviyelerde toplam 275 ikili görüşme ve kabul gerçekleştirdiklerini bildirerek, Rusya-Ukrayna arasındaki krizin sonlandırılması ve soruna diplomatik çözümün bulunması için tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uygulamak suretiyle gerilimin Karadeniz'e yayılarak daha da tırmanmasının önüne geçtik. Arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarımız sayesinde tarafları Antalya'da, İstanbul'da bir araya getirdik. İstanbul Tahıl Mutabakatı'nı hayata geçirerek bugüne kadar yaklaşık 17 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaşmasını sağladık." dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır ile ilişkilerde karşılıklı temaslarla yeniden ivme kazandırdıklarını bildiren Erdoğan, Azerbaycan'la ilişkilerin ve işbirliğin tarihin en üst mertebesine ulaştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsani diplomasi alanında Pakistan'da meydana gelen sel felaketleri sonrasında 15 uçak ve 13 tren yardım malzemesi gönderdik. Afganistan'a 7 bin 200 tondan fazla yardım malzemesi taşıyan 6 iyilik treni ulaştırdık. Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Afrika'daki kardeşlerimize 4 buçuk milyon doz aşı hibe ettik." diye konuştu.

(Sürecek)

kabine toplantısı Recep Tayyip Erdoğan