Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi: (3)

TAKİP ET

"2024 yılı mart ayında ödenecek olan 2023 üretim yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale, çeltik üreticilerimizin mazot ve gübre desteklerini 2023 Ekim ayından itibaren Ziraat Bankası hesaplarında tanımlayacağız" - "Irak ve Suriye'yi de içine alan coğrafyanın 1000 yıllık, 1500 yıllık demografik gerçeklerini dikkate almayan hiçbir tasarrufun bölgede başarı şansı yoktur" - "(Suriye) Rejimin, çözümün değil sorunun bir parçası olma inadı, bölgedeki sıkıntıları daha da derinleştiriyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2024 yılı mart ayında ödenecek olan 2023 üretim yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale, çeltik üreticilerimizin mazot ve gübre desteklerini 2023 ekim ayından itibaren Ziraat Bankası hesaplarında tanımlayacağız." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

Irak ve Suriye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Gerek bölgedeki aktörler gerek bölge dışındaki aktörler öncelikle şu tarihi hakikatleri kabul etmek durumundadır. Irak ve Suriye'yi de içine alan coğrafyanın 1000 yıllık, 1500 yıllık demografik gerçeklerini dikkate almayan hiçbir tasarrufun bölgede başarı şansı yoktur." diye konuştu.

Erdoğan, Selçuklu idaresinde 250 yıl, Osmanlı idaresinde de 400 yıl boyunca kalan bölgede yaşanan nispi huzurun gerisinde, demografik gerçeklere uygun yönetim tarzı bulunduğuna işaret etti.

Geçen 1-1,5 buçuk asırdır bölgede hüküm süren kargaşa ve yaşanan acıların, zulümlerin sebebinin de ortada olduğunu ifade eden Erdoğan, bölgenin, işbirlikçi küçük bir kesim dışında kimseye faydası olmayan emperyalist hesapların ve çekişmelerin arenası haline getirildiğini söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çok uzağa gitmeye gerek yok. Son otuz yıldır Irak'ta 2 milyon, Suriye'de 1 milyon insanın ölümüne yol açan iç karışıklıklar ve işgallerin kanlı izleri hafızalarımızda hala canlıdır. Filistin yarası, neredeyse her gün yeni masum canları alarak kanamaya devam ediyor. Mekke'deki Kabe ve Medine'deki Mescidi Nebevi'den sonraki üçüncü kutsal mabedimiz Mescid-i Aksa sık sık kirli postalların tacizine uğruyor. Türk'üyle, Arap'ıyla, Kürt'üyle, diğer inanç ve etnik gruplarıyla herkesin huzursuz olduğu, bir tek terör örgütlerinin memnuniyet duyduğu bu tabloyu biz kabul etmiyoruz. Bunun için bölgedeki tüm ülkeleri, tüm etnik ve mezhebi farklılıklarıyla her kesimi kucaklayan, zor günlerinde yanlarında olan bir yaklaşım sergiliyoruz. Sınırlarımızın güvenliğini sağlarken aynı zamanda bölgenin dengelerini de gözeten bir hareket tarzı izliyoruz."

Irak'ta Kerkük merkezli yaşanan tartışmalara da bu zaviyeden baktıklarını belirten Erdoğan, en doğru, sağlıklı ve sürdürülebilir çözümün, Kerkük başta olmak üzere, bölgenin demografik gerçeklerini gözeten bir idari yapının tesisinden geçtiğini söyledi.

- "Rejimin, çözümün değil, sorunun bir parçası olma inadı, bölgedeki sıkıntıları daha da derinleştiriyor"

Erdoğan, Suriye'de de ABD'yi defalarca bölücü terör örgütüyle işbirliği yapmaması, bu şekilde davranmayı sürdürmesi halinde ileride hem kendi çıkarlarının hem de bölgenin zarar göreceği konusunda uyardıklarını, son günlerde yaşanan gelişmelerin endişelerinin ve ikazlarının haklılığını açıkça gösterdiğini bildirdi.

"Rejimin çözümün değil, sorunun bir parçası olma inadı, bölgedeki sıkıntıları daha da derinleştiriyor." diyen Erdoğan, Türkiye olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğü, etnik ve mezhebi yapı dahil demografik gerçekleri esasına dayalı kalıcı bir çözüm için çalışmayı sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

ABD, Rusya, İran ve rejim dahil bölgedeki gruplar üzerinde etkinliği olan tüm tarafları bu doğrultuda gayret sergilemeye davet eden Erdoğan, "Rusya-Ukrayna savaşının sürdüğü, Kafkaslar'da Ermenistan'ın kışkırtıcı tavırları başta olmak üzere dengelerin hassasiyetini koruduğu, Balkanlar'ın yeniden çatışmaya sürüklenmek istendiği, bunların yanında dünyanın dört bir yanında yeni krizlerin emarelerinin filizlendiği bir dönemde güney bölgemizin istikrarı ve güvenliği, ülkemizin öncelikleri arasında en üst sıralarda yer almayı sürdürecektir." dedi.

- Üniversitelilere internet ve cep telefonu desteğinin detayları netleşecek

Millete meydanlarda verdikleri sözleri, ülkenin ve küresel ekonominin şartlarını da göz önünde bulundurarak hayata geçirdiklerini belirten Erdoğan, üniversite öğrencilerine 10 GB internet ve cep telefonu desteğine ilişkin detayların nihai çalışmaya göre bir sonraki Kabine Toplantısı'nda ele alınacağını ve gençlerle paylaşılacağını açıkladı.

Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildiren Erdoğan, aile yapısının korunmasında ve istikbal adına büyük önem verdikleri bu projeyi gerçeğe dönüştürmekte kararlı olduklarını dile getirdi.

Tarımsal üretim ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla çiftçilere bugüne kadar 40 milyar liralık ödeme yaptıklarını anımsatan Erdoğan, 2024'te de bu destekleri verimliliği esas alan yaklaşımla sürdüreceklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"2022 yılında ilk defa hububat için mazot ve gübre destekleri kasım ayından itibaren ayni olarak kullanmak üzere çiftçilerimizin Ziraat Bankası hesaplarında tanımlanmıştı. Üreticilerimiz önceden desteklerini kullanma imkanına kavuşmuştu. Buradan bir müjdemizi çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum. 2024 yılı mart ayında ödenecek olan 2023 üretim yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale, çeltik üreticilerimizin mazot ve gübre desteklerini 2023 Ekim ayından itibaren Ziraat Bankası hesaplarında tanımlayacağız. Ödemeyi öne çekerek kışlık ekimleri öncesinde üreticilerimizin yanında olacağız. Bu kapsamda toplam 11,5 milyar liralık desteği çiftçilerimizin istifadesine sunacağız. Hayırlı uğurlu olsun diyorum."

- Kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeme hassasiyeti muhafaza edildi

Son 21 yıldır taviz vermedikleri prensiplerin başında, çalışanları enflasyona karşı koruma ilkesi bulunduğunu kaydeden Erdoğan, Hakem Kurulu'nun 2024 ve 2025 için memur maaşlarına dair verdiği kararla kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeme hassasiyetinin burada da muhafaza edildiğini belirtti. Erdoğan, maaş artış oranlarının ve ek kazanımların da hayırlı olmasını diledi.

Kabine Toplantısı'nda ayrıca 2023-2024 eğitim öğretim yılıyla ilgili hazırlıkları da gözden geçirdiklerini aktaran Erdoğan, 1 Eylül itibarıyla daha önce ataması yapılan 49 bin öğretmenin görevlerine başladığını belirtti.

Erdoğan, bu sene ilk kez okulla tanışan çocukların uyum haftasıyla öğretmenlerin seminer döneminin de dün başladığını ifade ederek 11 Eylül Pazartesi başlayacak eğitim öğretim yılında tüm öğretmen ve öğrencilere başarı dileğinde bulundu.

(Bitti)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı Üniversitelilere internet ve cep telefonu desteği Üreticiler