Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi: (5)

TAKİP ET

"Terörden temizlenen Gabar Dağı'nda mayın temizliği çalışmalarında şehit olan Jandarmamız Esma Çevik'in adını verdiğimiz bölgede 150 milyon net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfettik. Dünyada 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezervin değeri günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 12 milyar dolara denk geliyor" - "(Başarı Teşvik Programı) Sosyal yardım alma hakkına sahip ailelerimize mensup, devlet okullarında okuyan ve sınıflarında dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60'ına kadar, yükseköğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar dönem arasında yapılacak şekilde başarı desteği vereceğiz" - "Türkiye Aile Destek Programı kapsamına giren 2,8 milyon hanemize temmuz ve kasım ayları döneminde toplam 9,2 milyar lira nakdi kaynak aktardık. Bu ay 3 milyon haneye 3,8 milyar lira daha nakdi kaynak aktarımı yapacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörden temizlenen Gabar Dağı'nda mayın temizliği çalışmalarında şehit olan Jandarmamız Esma Çevik'in adını verdiğimiz bölgede 150 milyon net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfettik. Dünyada 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezervin değeri günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 12 milyar dolara denk geliyor." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, genişletme fazıyla 4,6 milyar metreküp hacme ulaşan Silivri Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin açılışını cuma günü gerçekleştireceklerini bildirdi.

Erdoğan, doğal gaz fiyatlarının serbest piyasada oluştuğu organize toptan doğal gaz piyasasını 4 yıldır başarıyla işlettiklerini bildirerek, Saros'ta inşası süren, gemilerle gelen doğal gazın ulusal şebekeye aktarılmasını sağlayan tesisisin açılışını da yakında yapacaklarını duyurdu.

Doğal gazdaki gelişmelerin yanı sıra karada da petrol arama faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını belirten Erdoğan, daha önce "petrol yok" diye beton dökülen kuyulardan da terör nedeniyle terk edilmek zorunda kalınan bölgelerden de petrol üretimine başlandığını aktardı. Türkiye Petrollerinin 5 yıl önce yaklaşık 40 bin varil olan günlük üretiminin bugün 65 bin varile çıktığını bildiren Erdoğan, özel sektör de dahil edildiğinde rakamın yaklaşık 80 bin varili bulduğunu söyledi.

Daha fazla sismik araştırma, daha fazla sondaj ve verimliliği artırıcı yöntemlerle Cumhuriyetin 100. yılında günlük üretimi 100 bin varile çıkartmayı hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Salgın döneminde pek çok petrol ve doğal gaz şirketi havlu atarken, Türkiye Petrolleri arama ve üretim faaliyetlerine hız verdi. Sadece 2021'deki 34 yeni keşifle mevcut rezervimize 71 milyon varil daha ekledik. Bu yıl 95'i arama ve 55'i üretim olmak üzere 150 kuyuda sondaj programı yaptık. Diyarbakır'daki Mermer-1, Hançerli-5 ve Demirkuyu-1 kuyularımızda 3 yıl önce 22,5 milyon varil rezerv petrol keşfetmiştik. Adana'da Çukurova sahasında 8 milyon varillik yeni bir rezerv keşfettik. 5 kuyuda günlük 1500 varillik üretime başladık. Yeni açılacak kuyularla buradaki üretimimizi peyderpey artıracağız.

Terörden temizlenen Gabar Dağı'nda mayın temizliği çalışmalarında şehit olan Jandarmamız Esma Çevik'in adını verdiğimiz bölgede 150 milyon net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfettik. Dünyada 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezervin değeri günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 12 milyar dolara denk geliyor. Petrol kalitesi oldukça yüksek olan bu bölgedeki 4 kuyuda günlük 5 bin varillik üretim yapıyoruz. Kuyu sayımızı süratle artırarak buradaki petrol üretimimizi çok daha üst seviyelere taşıyacağız."

- "113 yerlileştirme projesi sayesinde 123 milyon lira tasarruf ettik"

Erdoğan, Türkiye'nin petrol arama ve sondajcılığının son yıllarda hızlı artış göstermesinin en önemli nedenlerinden birinin de alandaki teknoloji yerlileştirme faaliyetleri olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Son 3 yılda hayata geçirdiğimiz 113 yerlileştirme projesi sayesinde 123 milyon lira tasarruf ettik. Daha önemlisi yerli petrol ve doğal gaz ekipmanları üreten endüstrimizin üretim ve teknoloji kapasitesinin gelişimine önemli katkılar sağladık. İleri teknoloji sualtı robotu, yerli sondaj kulesi, milli yazılım platformu ve daha pek çok ekipman artık Türk malı imzasını taşıyor. Enerji sepetimizi nükleer güç santralinden güneş ve rüzgara kadar tüm imkanlarla genişleterek kendi kendimize yeterliliğimizi en üst seviyeye çıkarmakta kararlıyız. Kurulu enerji gücümüzü 3 kat artışla 100 megavatın üzerine çıkartarak bunun yüzde 54'ünü de yenilenebilir kaynaklara dayandırarak kendi kendimize yetmek yolunda önemli bir mesafe katettik. Bu tablodaki her bir puanlık artışın 600 milyon dolara tekabül ettiğine dikkatlerinizi çekmek isterim."

- "Türkiye Aile Destekleri kapsamında ailelere 9,2 milyar lira nakdi kaynak aktardık"

Türkiye'nin, küresel krizlerin dünyada bozuk olan sosyal adaletsizliği büyüttüğü bir dönemde her alanda olduğu gibi sosyal adalette de diğer ülkelerden ayrıştığını kaydeden Erdoğan, gelişmelerin sosyal yardımları sadece en temel ihtiyaçlara ulaşamayan vatandaşlarla sınırlı olmaktan çıkartıp daha kapsayıcı yaklaşımla yeniden ele almaya yönelttiğini söyledi.

Erdoğan, sosyal yardım politikalarının yoksulluk sınırının altına düşenleri kollama yanında günün gerçeklerine uygun şekilde insanların hayat standartlarını daha yüksek seviyede tutmayı amaçladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz ve sürekli geliştirdiğimiz son sosyal yardım projemiz Türkiye Aile Destek Programı'dır. Türkiye Aile Destek Programı kapsamına giren 2,8 milyon hanemize temmuz ve kasım ayları döneminde toplam 9,2 milyar lira nakdi kaynak aktardık. Bu ay aynı proje dahilinde 3 milyon haneye 3,8 milyar lira daha nakdi kaynak aktarımı yapacağız. Eskiden beri devam eden engelli ve yaşlı aylıklarının ödemelerini de titizlikle sürdürüyoruz. Kasım ayında 1,3 milyon yaşlı ve engellimize 2,1 milyar lira ödedik, aralık ayında da aynı miktar ödemeyi gerçekleştireceğiz. Yine kasım ayında 9,4 milyon ihtiyaç sahibi vatandaşımızın 2,9 milyar lira tutarındaki genel sağlık sigortasını ödeyerek ücretsiz sağlık hizmeti alabilmesini sağladık.

Doğal gaz tüketim desteği için kasım ayında 386 milyon lira ödeme yaptık. Türkiye çapındaki 1000'in üzerinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımıza ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza aktarılmak üzere her ay gönderilen payı 224 milyon liradan 450 milyon liraya çıkardık. Böylece sadece kasım ayında sosyal yardım programları üzerinden vatandaşlarımıza aktardığımız kaynak 10,2 milyar lirayı bulmuştur. Aralık ayında da 10,3 milyar liralık bir kaynakla vatandaşlarımızı desteklemeyi sürdüreceğiz. Kasım ve aralık aylarındaki tutarı 20,5 milyar liraya ulaşan bu sosyal destek ödemeleri yeni yılla birlikte katlanarak artacaktır. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız ile belirli konularda desteğe ihtiyaç duyan insanlarımızı çekinmeden valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız üzerinden ilgili kurumlarımızla irtibata geçmeye davet ediyorum."

- "Başarı Teşvik Programı için 1,5 milyar liralık bütçe ayırdık"

Türkiye Cumhuriyeti devletinin, her bir insanına sahip çıkacak, zor gününde yanında olacak güce ve dirayete sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, hayata geçirecekleri yeni sosyal yardım faaliyeti olan "Başarı Teşvik Programı" hakkında da şunları kaydetti:

"Sosyal yardım alma hakkına sahip ailelerimize mensup, devlet okullarında okuyan ve sınıflarında dereceye giren ilk ve ortaöğretim öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 60'ına kadar, yükseköğretim öğrencilerimize net asgari ücret kadar dönem arasında yapılacak şekilde başarı desteği vereceğiz. Ayrıca dört yıllık örgün eğitim yapan yükseköğretim kurumlarını kazanan aynı kapsamdaki öğrencilerimize aylık 100 lira destek ödemesi yapacağız.

YÖK'ün belirlediği dünyadaki ilk 500 üniversiteye girme hakkı kazanan aynı kapsamdaki öğrencilerimize devletlerinin yanında olduğunu hissettirecek başarı destekleri sağlayacağız. Sosyal yardım alan hanelerdeki meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz ile lise sonrası meslek edindirme kurslarına giderek iş hayatına atılacak gençlerimize de net asgari ücrete orantılı desteğimiz olacak. Yine aynı durumdaki ailelerimizin evlatlarından işe girmek için gereken merkezi sınavlar ile bilim, spor ve sanat yarışmalarına katılanların ihtiyaçlarını biz karşılayacağız."

Erdoğan, detayları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanacak bu program için 1,5 milyar liralık bütçe ayırdıklarını bildirdi.

(Bitti)

Başarı Teşvik Programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan petrol Türkiye Aile Destek Programı