Cumhurbaşkanı Erdoğan: Salgın yeniden kontrol altında

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplandı. Sağlık Bakanı Koca'nın sunum yaptığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan uygulanan kapanma ve kısıtlamaların etkisiyle salgının yeniden kontrol altına alındığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Beştepe'de gerçekleşen Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık.

Aşı faaliyetlerine tedarik programının el verdiği ölçüde hız veriyoruz. Salgının süresi uzadıkça tahmamüllerin azaldığını, sabırların tükendiğini biliyoruz. Bundan sonra bu kadar kapsamlı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını umut ediyorum. 

Turizm sektörümüzü ayakta tutmak için ayrıca çabaladık. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hibe ödemesi yaptık. Yaklaşık 645 bin emeklimizin maaşını bin 500 liraya çıkardık. 

Salgın sürecindeki destekler hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar şimdiden 79 milyar liraya ulaştı. Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak." diye konuştu.

Erdoğan, "Merkezi yönetim bütçesiyle birlikte nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam, haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salgının başladığı günden bu yana toplamda 661 milyar liralık kaynağı insanımızın emrine vermiş olduk." ifadelerini kullandı.

ESNAFA HİBE DESTEĞİ

235 bin esnafa 5 bin TL hibe desteği verilecek. 

İlk grup esnafımıza bir kere olmak üzere, 5 bin TL hibe verilecek.  Bu grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi, düğün salonları, kantinler, kırtasiyeler, hamam yer alıyor.  

Toplam 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz.

Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin kamu bankalarına olan borçları da ertelenecek. 

Çay üreticiler için alım fiyatı geçen yıl kilo başına 3,27 lira, desteklemeyle 3,4 olarak belirlenmişti. 2 milyar 760 milyon lira ödeme gerçekleşti. Bu yıl 3,87, desteklemeyle 4 liraya yükselttik.

Destek paketleriyle insanlarımızın tamamının yanında yer aldık. Dünya ve bölgedeki örneklere bakıldığında Türkiye'nin en ciddi ve etkin destekleri sağlayan ülke olduğu aşikardır. Vatandaşlarımızdan helallik istememiz kültürümüzün örneğidir.

türki̇ye son dakika son dakika haberleri gündem haber kabine toplantısı cumhurbaşkanı erdoğan recep tayyip erdoğan kabine destek ödemesi devlet desteği