Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu"nda konuştu:

TAKİP ET

"(Forumun) Hem Türkiye'nin siyaset vizyonunu hem de 20 yıldır bu ülkede iktidar olan bir partinin, bir hareketin siyasete yüklediği anlamı daha iyi bir çerçeveye oturtmak manasında çok önemli fırsatlar sunduğunu düşüyorum"

İSTANBUL Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, "(21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu'nun) Hem Türkiye’nin siyaset vizyonunu hem de 20 yıldır bu ülkede iktidar olan bir partinin, bir hareketin siyasete yüklediği anlamı daha iyi bir çerçeveye oturtmak manasında çok önemli fırsatlar sunduğunu düşüyorum." dedi.

Şişli'deki bir otelde gerçekleştirilen "21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu"nun öğleden sonraki oturumları üç ayrı salonda düzenlenen panellerle devam etti.

"Siyasette Etik, Kültür ve Felsefe" konulu panel, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Panelde "siyasetin kültür ve felsefesinde yükselen yaklaşımlar, adalet, paylaşım, haklar ve özgürlükler, kimlik, ideolojiler, ilkeler, popülizm, demokrasi ve siyaset felsefesi" konuları ele alındı.

Kalın, konuşmasında forumun düzenlenmesinde emeği olanlara teşekkür ederek, "(Forumun) Hem Türkiye’nin siyaset vizyonunu hem de 20 yıldır bu ülkede iktidar olan bir partinin, bir hareketin siyasete yüklediği anlamı daha iyi bir çerçeveye oturtmak manasında çok önemli fırsatlar sunduğunu düşüyorum." diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cengiz Çakmak, neoliberalizmin kadim kavramları dönüştürdüğünü söyledi.

Felsefe ve düşünce dünyasında ciddi bir bunalım olduğunu dile getiren Çakmak, neoliberal, kapitalist filozofları şişenin içindeki sineklere benzeterek, şunları aktardı:

"Filozof şişenin içinde, çıkamıyor dışarıya. Dışarıya çıkamayanlar Amerikan tarzı liberaller. Bu dünya dışında nasıl konum bulabiliriz düşüncesindeler. Teknolojiyle her şey güzel olacak diye düşündüler. Olmadı işte. Dünyadaki bunalımın sebebi neoliberal, kapitalist düşünce kültürüdür."

Prof. Dr. Tahsin Görgün, Kovid-19 salgınının kendilerine öğrettiği çok esaslı bir konu olduğunu belirterek, "Siyaset çok önemli. Pandemi sürecinde Türkiye’nin en önemli başarısı karar alma dönemlerindeki hızlı davranma becerisiydi. Avrupa Birliği içerisinde bile pandemi sürecini ulus devletler kendileri yönetti." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ahmet Kemal Bayram da modern zihniyetin ortaya çıktığı dönemi, McLuhan’ın “Gutenberg Galaksisi” olarak adlandırdığını hatırlatarak, “McLuhan, Gutenberg’in matbaasından sonra başka bir dünyanın yaşandığını ifade etmek için bu ifadeyi kullanıyor. Matbaa seri üretimi sağlıyor. Biz de aslında başka bir galaksiye doğru, dijital galaksiye doğru evriliyoruz." ifadelerini kullandı.

- Türk Etik Konseyi kurulmalı

Prof. Dr. İlhan İlkılıç, toplumda kolay anlaşılır, doğru bilgi kaynaklarına ihtiyaç olduğunu belirterek, acilen Türk Etik Konseyinin kurulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu öneriyi önemli bulduğunu dile getirerek, "Kendi adıma Türk Etik Konseyi fikrini not aldım." dedi.

21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu İbrahim Kalın