"Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Dışişleri" sempozyumu sekizinci oturumuyla sona erdi

TAKİP ET

Türk diplomasisinin tarihini ve gelişimini ele alan "Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Dışişleri: Asırların...

Türk diplomasisinin tarihini ve gelişimini ele alan "Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Dışişleri: Asırların Diplomasi Birikimi" sempozyumu, ikinci gününde "Köklü Geçmiş, Parlak Gelecek: Türk Diplomasisi" başlıklı son oturumla tamamlandı.

Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan'ın başkanlık yaptığı oturumda, Bakanlıktan Büyükelçi Hasan Ulusoy, Personel Genel Müdürü Bekir Gezer ve Eski Müsteşar Emekli Büyükelçi Ümit Yalçın konuşmacı olarak katıldı.

Büyükelçi Ulusoy​,​ "Cumhuriyet Dönemi Türk Dış Politikası: Sürekli Değişim Çağında Devamlılık Örneği" başlıklı bildirisinde, Türk dış politikasında diplomatların önemine değindi.

Cumhuriyet döneminde çok boyutlu ve kapsamlı bir dış politika yürütüldüğüne dikkati çeken Ulusoy, çok taraflılığı​ ve ​​insan odaklı diplomasiyi merkeze aldıklarını, ​bölgesel sorunlara bölgesel çözümler bulunmaya çalışıldığını söyledi.

Ulusoy, Cumhuriyet döneminde ​Afrika ve Latin Amerika ile dış politikada ilişkilerin arttığını kaydederek, 1920'lerde Afrika'da ilk büyükelçiliğin açıldığını anımsattı.

​Türkiye'nin ​icra kabiliyetinin arttığına işaret eden Ulusoy, dış politikada arabuluculuk, dijitalleşme ve yapay zeka gibi başlıkları önemsediklerini dile getirdi.

Ulusoy, ​Antalya Diplomasi Forumu'nun önemine değinerek, bu vesileyle akademik ve diplomatik olarak ilişkilerin geliştirilmesine, dış politikanın oluşturulmasına katkı sağlandığını aktardı.

- Bakanlığın insan kaynakları açısından işleyişi geliştirilecek

Personel Genel Müdürü Gezer ise "Dışişleri Bakanlığının Teşkilat ve Personel Kapasitesinin Geliştirilmesine Yönelik Düşünce ve Öneriler" başlıklı sunumunda​,​​ Bakanlığın daha iyi işleyebilmesi için atılması gereken adımları anlattı.

Gezer, bakan yardımcılığı makam sayısının artırılmasının işleyiş açısından faydalı olacağını belirtti. ​

Diplomat olarak yetiştirilecek adayların siyasi dairelerde görevlendirilmesinin faydalı olacağını vurgulayan Gezer, Bakanlığın iç temsilciliklerinin 8'inin aktif faaliyet gösterdiğini ve bunun 10'a yükseltilmesini amaçladıklarını söyledi.

Bakanlık bünyesinde 2 bini Türkiye'de olmak üzere 7 bin personel olduğu bilgisini paylaşan Gezer, "Personel Genel Müdürlüğü" isminin "İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü"ne dönüştürülmesi gerektiğini ve bunun daha insan odaklı olduğunu kaydetti.

Gezer, Diplomasi Akademisi bünyesinde yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin yanı sıra dil eğitimlerinin de verilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

- Türk diplomasisinin ve diplomatlarının çok yönlülüğü

Eski Müsteşar Emekli Büyükelçi Y​alçın da "Türk Diplomasisinin Çok Yönlü Karakteri" başlıklı sunumda​,​​ Türk diplomatının farklı özelliklerine değindi.

Y​alçın, tarihi mirasın ve Türkiye'nin jeostratejik konumunun yüklediği sorumlulukların Türk diplomatların yükünü artırdığını vurguladı.

Yurt dışındaki Türk diasporasına ve Türkiye'nin komşularına işaret eden Yalçın, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla 45 ülkenin ortaya çıktığını ve bu unsurların Türk diplomatına sorumluluk yüklediğini belirtti.

Yalçın, Türk Dışişlerinin orta büyüklükte bir bakanlık olduğunu aktardı.

Büyükelçi Hasan Ulusoy Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Dışişleri: Asırların Diplomasi Birikimi Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan Eski Müsteşar Emekli Büyükelçi Ümit Yalçın Personel Genel Müdürü Bekir Gezer