Cumhuriyetin 100. yılında Viyana'da Türkiye'yi tanıtan etkinlik

TAKİP ET

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 50 yıllık geçmişiyle tanınan "Cercle Diplomatique" dergisinin, Cumhuriyetin...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 50 yıllık geçmişiyle tanınan "Cercle Diplomatique" dergisinin, Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle Türkiye’yi kapak konusu olarak geniş bir şekilde işlediği sayısının tanıtım etkinliğinde, Türkiye’deki gelişmeler ele alındı.

Kültür, sanat, turizm ve diplomasi alanlarında yazıların yer aldığı derginin düzenlediği etkinliğe Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun konuşmacı, çok sayıda diplomat da davetli olarak katıldı.

Büyükelçi Ceyhun, burada yaptığı konuşmada, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremler sonrasında yaşananları aktararak, "Toplam 11 il depremlerden etkilendi. Bu Avusturya’dan daha büyük bir alan. Esasında depremden etkilenen alan dünya üzerindeki 100'e yakın ülkenin yüzölçümünden daha büyük. Sadece bu veri bile Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı afetin boyutlarını çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır." diye konuştu.

Ceyhun, depremlerin meydana gelmesinden kısa süre sonra başta Avusturya devleti ve resmi kurumlar olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çeşitli düzeylerde yardımlarda bulunduğunu, bu kadar büyük bir felaket karşısında gelen destek ve dayanışmanın gerçekten etkileyici olduğunun altını çizdi.

Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olduğunu anımsatan Ceyhun, "Bizim için bu yıl dönümü Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci asrının başlangıcını ifade eden bir takvim değişikliği olmanın ötesinde anlamlara sahiptir. Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle bugün buradaki etkinlik gibi girişimlerimizi sürdüreceğiz ve bizim için büyük anlam içeren bu yıl dönümünü dostlarımızla birlikte anmayı sürdüreceğiz." dedi.

Ceyhun, 2023'ün Cumhuriyetin 100’üncü yılı olmasıyla birlikte Hariciye Teşkilatının temellerinin atılmasının da 500’üncü yılı olduğunu kaydederek, "Türkiye olarak binlerce yıllık devlet geleneğine sahibiz. Türk dışişleri teşkilatının beş asrın ötesine uzanan bir geçmişi bulunmaktadır. Yüzyılların diplomasi birikimiyle Türk Dışişleri, Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında 'Köklü Geçmiş, Parlak Gelecek' sloganıyla geleceğe özgüvenle bakmaktadır." görüşünü paylaştı.

Bu yılın Avusturya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 225’inci yılı olması nedeniyle de önemli olduğunu ifade eden Ceyhun, Türkiye ile Avusturya’nın ikili ilişkilerinin her iki tarafın da değerli katkılarıyla bugün hiç olmadığı kadar iyi seviyelere ulaştığını sözlerine ekledi.

Cercle Diplomatique dergisi, bu sayısında "Kültürlerin buluşma noktası Türkiye" başlıklı yazıyla Türkiye'yi birçok yönden okuyucularına tanıttı.​​​​​​​




Avusturya Cercle Diplomatique Türkiye Viyana