Deniz hukukundaki güncel gelişmeler "3. Avrasya Hukuk Kurultayı"nda konuşuldu

TAKİP ET

BUDVA Türkiye başta olmak üzere 42 ülkeden hukukçu ve akademisyenlerin katılımıyla üçüncüsü Karadağ'ın Budva...

BUDVA Türkiye başta olmak üzere 42 ülkeden hukukçu ve akademisyenlerin katılımıyla üçüncüsü Karadağ'ın Budva kentinde düzenlenen Avrasya Hukuk Kurultayı'nda gün boyunca süren oturumlarda deniz hukukundaki güncel gelişmeler ele alındı.

Türkiye Hukuk Platformu ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) tarafından Adalet Bakanlığı, İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ), Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) ve Anayasa Hukukçuları Derneği iş birliğiyle organize edilen kurultayın açılış programının ardından oturumlara geçildi.

"Denize kıyısı olmayan devletlerin deniz alanları üzerinde yetkileri" başlıklı ilk panelde, Prof. Dr. Yücel Acer, Prof. Dr. Helmut Tuerk, Prof. Dr. Ademuni Odeka ve Doç. Dr. Natiq Askerov konuşma yaptı.

Panelde, denize kıyısı olmayan devlet ile coğrafi açıdan elverişsiz devlet kavramı arasındaki farkların, gelişmekte olan ile gelişmiş denize kıyısı olmayan ülkeler bakımından değerlendirildi.

Denize kıyısı olmayan devletlerin insanlığın ortak mirası olan denizlerde ve buralardaki canlı kaynakları üzerindeki hak ve yetkilerinin tartışıldığı panelde, söz konusu devletlerin seyrüsefere yönelik hak ve yetkileri de ele alındı.

- Deniz çevresinin korunması

Programın ikinci panelinde "Deniz çevresinin korunması ve mavi ekonomi" konusu gündeme getirildi.

Hukukçular ve alanlarında uzman akademisyenler, "Deniz çevresinin korunmasına ilişkin hukuki çerçevede bölünme ve tutarlılık", "Deniz koruma alanları", "Mavi ekonomi ve deniz mekansal planlama", "Mavi ekonomi ve gelecek nesiller için yeni iş imkanları" konularında görüş ve değerlendirmelerini aktardı.

"Deniz emniyetinin ve güvenliğinin temini" başlıklı panelle kurultayın birinci gün oturumları tamamlandı. Panama Kanal otoritesi uzmanlığı çerçevesinde kanallarda seyrüsefer konusunun konuşulduğu oturumda, denizde düzensiz göç ve göç alan ülkedeki zorluklar ele alındı.

"Deniz güvenliğine geleneksel olmayan bir güvenlik tehdidi olarak Akdeniz'de yasa dışı, kayıt dışı ve kural dışı balıkçılıkla mücadele" konulu bir sunumun yapıldığı oturumda, "UNCLOS kapsamında deniz taşımacılığını düzenlemede yetkili kuruluş olarak IMO'nun rolü ve otonom gemilerin entegrasyonu" ile "Yeni teknolojilerin deniz operasyonlarına etkisi" başlıklı konular da tartışıldı.

Yurt içinden 200, yurt dışından 100 akademisyen ve hukukçu olmak üzere 42 farklı ülkeden katılımcının iştirak ettiği kurultaya farklı bakanlıklardan, yüksek yargıdan, yurt dışında faaliyet gösteren Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı gibi kurumlardan hukukçu temsilciler katıldı.

Kurultayın ikinci gününde ise "Deniz kaynaklarının işletimi", "Deniz alanlarının sınırlandırılmasına yönelik uyuşmazlık" ve "İhtilaflı deniz alanları" başlıklı oturumlar düzenlenecek.

3. Avrasya Hukuk Kurultayı Deniz hukukundaki güncel gelişmeler Türkiye Hukuk Platformu