Deprem Araştırmacısı Öğüt'ten Adana, Kayseri ve Malatya için açıklama geldi

TAKİP ET

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 'Sevgili Adanalı, Kayserili ve Malatyalılar' diye başladığı sosyal medya paylaşımında önemli açıklamalarda bulundu. Adana, Kayseri ve Malatya'da meydana gelebilecek depremler, fay zonlarında son durum hakkında yapılan bilgilendirme haberimizin detaylarında.

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Adana, Kayseri ve Malatya fay zonlarında son durum hakkında bilgiyi sosyal medya hesabından duyurdu.

Baturhan Öğüt, 'Sevgili Adanalı, Kayserili ve Malatyalılar' diye başladığı cümlesine,

ADANA ÇEVRESİNDE BULUNAN FAY SİSTEMİ HAKKINDA

"Adana'da son günlerde Aladağ bloğu içerisinde bir takım depremler olmaktadır, Adana-Osmaniye-Maraş bloğu ve Kayseri bloğu saat yönünde dönme davranışı gerçekleştirirken kuzeyden ve güneyden bu bloğa baskı uygulanmaktadır, bu iki blok arasında kalan Aladağ bloğunda bulunan D-B doğrultulu normal düşey ve ters bindirme kısa parçalarda 4,0 ilâ 4,9 arasında depremleri oluşturmaktadır. Bu Bloğu kesen blok sınır fayı Kozan-Savrun, orta Anadolu fay sisteminin ecemiş segmenti ve Sarız fay zonu genel anlamda çok büyük deprem üretemez.

KAYSERİ ÇEVRESİNDE BULUNAN FAY SİSTEMİ HAKKINDA

Kayseri bloğunu çevreleyen Sarız fay zonu ve orta Anadolu fay sisteminin kayma hızı çok düşük ve bir-çok parçadan oluşmaktadır. Özellikle şarkışla ve Erkilet arasındaki fay parçalarında "creep(sürünme)" devam ederek büyük deprem üretecek yamulma deformasyonu oluşmamaktadır. Bu fay sisteminde bulunan fayları komple tek seferde kıracak baskı yani basınç oluşmamaktadır.

MALATYA ÇEVRESİNDE BULUNAN FAY SİSTEMİ HAKKINDA

Malatya'da 6 şubat 7,6'lık deprem sonrası 7 ve üzeri deprem üretebilecek fay parçası kalmadı. Yeşilyurt, Doğanyol, Akçadağ, Doğanşehir ve Yeşilyurt Çelikhan arasında 4,0 ilâ 5,0 arası depremlerin olması anormal bir durum değildir, çünkü; bölgelere uygulanmış 2.5+2.5=5 bar stres transferi olmuştu yanı başınç(baskı) uygulanmıştı. Çelikhan, Pütürge yöresinde depremlerin bi diğer ana nedeni alttan kuzey yönlü 25mm/yıl üstten 16mm/yıl hız ile bu bölgeye hem Arabistan hem Malatya-Elazığı-Tunceli-Bingöl bloğu baskı yani ( basınç ) uygulamakta bu basınca ek olarak Adana-Osmaniye-Maraş bloğunun dönme davranışı sonucunda baskı uygulamaktadır. Bu bölgede 4,0 ilâ 5,1 arası depremlerin çoğu gerilim transferi sonucunda olmaktadır ve artçı depremlerdir." ifadelerini kullandı.

Kayseri Adana Malatya Baturhan Öğüt Deprem fay zonları