Deprem Profesörü Görür: 'Kayseri'nin deprem tekrarlama periyodu bilinmiyor!'

TAKİP ET

Deprem uzmanı Jeolog Profesör Doktor Naci Görür, Ecemiş fay zonu içerisinde bulunan Kayseri için 'Kayseri'nin deprem tekrarlama periyodu bilinmiyor!' dedi ve ekledi, 'Aletsel dönemde depremlerin fazla görülmeyişi Kayseri'nin deprem potansiyelinin düşük olduğunu göstermez.'

Deprem uzmanı Profesör Doktor Naci Görür, Ecemiş fay zonu içerisinde bulunan Kayseri için  'Kayseri'nin deprem tekrarlama periyodu bilinmiyor!' ifadelerini kullandı.

Kayseri önceki dönem Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Adnan Evsen, Prof. Dr. Naci Görür'e dayandırarak yaptığı paylaşımda dikkat çeken bilgiler verdi.

Kayseri Önemli Bir fay Zonu İçerisinde Yer Almakta! Ecemiş Fay Zonu 730 km Uzunluğunda

Prof. Dr. Naci Görür, Ecemiş fayı; Erzincan Refahiye'den başlayıp Güney'de Mersin Taşucu'na kadar uzanan 730 kilometre uzunluğundaki alanı kapsamaktadır. Depremle ilgili durumun ciddi araştırmalarla ortaya konulabileceğini, TMMOB raporunda doğru noktalara temas edildiğini söyledi.

Kayseri'nin Ecemiş fay zonu içerisind eyer aldığını belirten Prof. Dr. Naci Görür, "Kayseri kenti önemli bir fay zonu içerisindedir". ifadelerini kullandı.

Kayseri'de Tehlike (fay) Analizi Yapılmalı

Prof. Dr. Naci Görür, "Özellikle Pliyosen'de daha çok aktivite göstermiştir. Günümüzde seyrek de olsa Ecemiş Fay Zonu üzerinde depremlere rastlarız. Nitekim son depremlerden sonra bu faylar üzerinde de 4 mertebelerinde depremler olmuştur. Kayseri'nin deprem potansiyeli ancak ciddi araştırmalarla ortaya konabilir. Bu araştırmaların başında da Kayseri'de tehlike (fay) analizi ve mikro bölgeleme çalışmaları gelir." dedi.

Kayseri'de deprem kısa bir zamanda olacak anlamına gelmez!

Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri'nin deprem potansiyeli fazla değildir, bu tür çalışmalara gerek yoktur gibi bölgenin deprem potansiyelini küçümseyecek yaklaşımlar son derece sakıncalıdır. Bu fayların yeterince deprem tekerrür periyodu bilinmemektedir. Aletsel dönemde depremlerin fazla görülmeyişi Kayseri'nin deprem potansiyelinin düşük olduğunu göstermez. Eğer deprem periyodu uzun süreliyse, örneğin Kahramanmaraş'ta olduğu gibi zamanı geldiğinde, tekerrür periyodu dolduğu zaman çok büyük depremler üretebilir.

Onun için Kayseri ve yöresinde faylar üzerinde ciddi paleosismolojik araştırmalar yapmak lazım. Bu tehlike analizi yapılırken bir yandan da Kayseri'yi deprem dirençli bir kent haline getirmek için gerekli çalışmalara başlamak şarttır. Bu söylem, Kayseri ve civarında hemen veya kısa bir zaman içerisinde deprem olacak anlamına gelmez. Onun için Kayseri yönetimi ve halkı kentlerini deprem dirençli hale getirmek için gereken iradeyi göstermeli ve gereğini yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

Deprem Profesöründen Kayseri dahil 18 il için uyarı!

Kayseri'nin deprem raporu yayımlandı!

31 Mart'ta Sarız fayında meydana gelen 4 deprem Kayseri'yi nasıl etkiler?

Depremlerin Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki etkileri ön raporu

Kayseri Deprem Bilgilendirme Raporu (Grafikli)

Kayseri Kayseri deprem Naci Görür Prof Dr Naci Görür Adnan Evsen