Depremzede babadan böbrek nakli gereken evladı için "organ bağışı" çağrısı

TAKİP ET

Depremde evi yıkılan, iki zihinsel engelli çocuğundan biri böbrek yetmezliği yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Bağcı: - "Tek isteğim kızıma bir böbrek bulunması. Doktorlar 'bu çocuk çok yaşamaz, acil nakil olmalı' diyor, ona bir şey olursa dayanamam" - "Allah bana 45 yaşında baba olmayı nasip etti, benim yaşım, hanımın hastalığı yüzünden bizden almadılar. Başka kimsemiz yok. Bütün din kardeşlerime sesleniyorum; bir can gidiyor ama onun organlarıyla bir can kurtuluyor"

BURCU ÇALIK - Kahramanmaraş'taki evleri depremde yıkılan, biri böbrek yetmezliği yaşayan iki zihinsel engelli çocuğu ve eşiyle Ankara'ya getirilen 74 yaşındaki Mehmet Bağcı, "Tek isteğim kızıma bir böbrek bulunması. Doktorlar 'bu çocuk çok yaşamaz, acil nakil olmalı' diyor, ona bir şey olursa dayanamam." dedi.

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki evleri 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde yıkılan Bağcı ailesi, engelli çocuklarının tedavi süreci için Cumhurbaşkanlığına ait uçakla Ankara'ya getirildi.

Yaklaşık 100 depremzedeye kapılarını açan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin konukevinde yaklaşık üç haftadır misafir edilen aile, zihinsel engeli olan ve 2 yıldır böbrek yetmezliğiyle mücadele eden kızlarını, haftada üç gün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde diyalize götürüyor.

Şu an hiçbir ihtiyaçları bulunmadığını, kendilerine sağlanan destekten mutlu olduklarını vurgulayan ailenin tek isteği, iki böbreği de iflas etme noktasına gelen ve acil nakil gereken kızlarına bir an önce uygun bağışçı bulunması.

- "Depremde evin ilk katı toprağın içine gömüldü, balkondan kaçtık"

Konukevinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan baba Mehmet Bağcı, oğlu Abdülkadir'in yüzde 80 görme kaybı, kızı Hatice Merve'nin ise yüzde 96 engelli raporu olduğunu, her ikisinde zihinsel engel bulunduğunu anlattı.

Deprem anında çok korktuklarını vurgulayan Bağcı, "Depremde ev sanki aşağı iniyordu, o an birbirimize sarıldık, 'ölürsek de dördümüzü birlikte bulsunlar' dedim. Büyük bir gümbürtü koptu, evin ilk katı tamamen toprağın içine gömüldü. Biz üst kattaydık, dış duvarlar tamamen yıkılınca, balkon tarafından dışarı çıkıp kurtulduk." diye konuştu.

- "Tek isteğim kızıma bir böbrek bulunması"

Kızının düzenli olarak diyalize girmesi gerektiğini, bu nedenle deprem sonrası Cumhurbaşkanlığına ait uçakla Ankara'ya getirildiklerini aktaran Bağcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağ olsunlar bizi buraya getirdiler, kalacak yerimiz var, her ihtiyacımıza koşuyorlar. Kızımı haftada üç kez diyalize götürüyoruz, doktorlarımız da çok yardımcı oluyor. Tek isteğim kızıma bir böbrek bulunması. İlk evliliğimden çocuğum olmadı, ikinci evliliğimden evlatlarım... Allah bana 45 yaşında baba olmayı nasip etti. Kızıma bir şey olursa dayanamam, doktorlar 'bu çocuk çok yaşamaz, acil nakil olmalı' diyor.

Benim yaşım, hanımın hastalığı yüzünden bizden almadılar. Başka da kimsemiz yok. Bütün din kardeşlerime sesleniyorum; bir can gidiyor ama onun organlarıyla bir can kurtuluyor. Kızıma uygun bir böbrek bulunursa çok mutlu olacağım, kan grubu AB pozitif."

Emekli olduğunu belirten Bağcı, kızına engelli aylığı bağlanabilmesi için de yetkililerden yardım istedi.

- "Sağlığıma kavuşmak istiyorum"

Böbrek nakli bekleyen Hatice Merve ise çağrısını "Lütfen bana bir böbrek bulunsun. Aileme eziyet etmek istemiyorum, sağlığıma kavuşmak istiyorum." sözleriyle dile getirdi.

Görme engelli Abdülkadir de ablasının sağlığına kavuşmasını çok istediğini vurguladı.

Deprem sırasında çok korktuklarını ama şu an iyi olduklarını anlatan 56 yaşındaki anne Havva Bağcı ise "Yavrularımı çok seviyorum. Kızıma bir böbrek bulunmasını çok istiyorum." diye konuştu.

74 yaşındaki Mehmet Bağcı Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Böbrek nakli Cumhurbaşkanlığına ait uçak depremzede Kahramanmaraş merkezli depremler organ bağışı