Depremzede balıkçılar yaralarını desteklerle saracak

TAKİP ET

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya: - "Balıkçıların desteklenmesi sektörümüz adına olumlu bir gelişmedir" - "Yaklaşık 2,5 ay avcılık yapamayan balıkçılarımız yaralarını verilen desteklerle sarmaya çalışacak"

MUSTAFA ÇALKAYA - Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, 6 Şubat'taki depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde balıkçıların desteklenmesinin sektör adına olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, "Yaklaşık 2,5 ay avcılık yapamayan balıkçılarımız yaralarını verilen desteklerle sarmaya çalışacak." dedi.

Özkaya, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu illerde deniz ve iç sularda avcılık yapan balıkçı gemisi sahiplerinin, gerçekleştiremedikleri avcılık faaliyetinden dolayı oluşan gelir kayıplarının karşılanması ve avcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin temin edilmesi için destekleneceklerini anımsattı.

Özkaya, depremin birçok şehri ve bu şehirlerde yaşayıp geçimini balıkçılıkla sağlayanları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Depremin yaşandığı tarih olan 6 Şubat'ın av sezonunun ortalarına denk geldiğini belirten Özkaya, şunları kaydetti:

"Depremin ardından Adana ve Hatay'daki balıkçılarımız avcılık yapamadılar. Elbette can kaybı her şeyden daha önemli. Biz depremden bir ay sonra bölgedeki balıkçılarımızın desteklenmesi gerektiğini dile getirmiştik. Balıkçıların desteklenmesi sektörümüz adına olumlu bir gelişmedir. Yaklaşık 2,5 ay avcılık yapamayan balıkçılarımız yaralarını verilen desteklerle sarmaya çalışacak."

Bölgedeki yaklaşık 2 bin balıkçının söz konusu desteklerden faydalanacağının altını çizen Özkaya, "Zaten yeteri kadar gelir sağlayamayan balıkçılarımız gelecek sezon hazırlığı için zorlanacaktı. Balıkçı esnafımızın gelecek av sezonu hazırlığı için de bu destekler çok önemli." ifadesini kullandı.

Özkaya, deprem bölgesindeki iç sularda balıkçılık yapanlara yönelik desteğin de oldukça faydalı olacağına işaret ederek, göller ve derelerde avcılık yapan esnafın da bu kapsamda destekleneceğini dile getirdi. Özkaya, bu sayede geleneksel balıkçılığın sürdürülmesine de katkı sağlanacağını anlattı.

Su ürünleri yetiştiricilerinin tesislerinde de zarar oluştuğunu belirten Özkaya, işletmelerin de desteklerden faydalanacağının altını çizdi.

- Sağlanan destekler

Boy grubuna göre, 0-4,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 5 bin lira, Hatay'da 10 bin lira, 5-9,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 7 bin 500 lira, Hatay'da 15 bin lira, 10-11,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 10 bin lira, Hatay'da 20 bin lira, 12-14,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 15 bin lira, Hatay'da 30 bin lira destek verilecek.

Gemi başına destek miktarı, 15-19,99 metre uzunluğundaki balıkçılık gemileri için Adana'da 20 bin lira, Hatay'da 40 bin lira, 20-29,99 metre balıkçı gemileri için Adana'da 25 bin lira, Hatay'da 50 bin lira, 30 metre ve üstü balıkçı gemileri için ise Adana'da 30 bin lira, Hatay'da 60 bin lira olacak.

Gemi başına destek tutarı, 0-4,99 metre balıkçı gemileri için 3 bin 500 lira, 5-7,99 metre balıkçı gemileri için 4 bin 250 lira, 8-9,99 metre balıkçı gemileri için 5 bin 250 lira, 10-11,99 metre balıkçı gemileri için 6 bin lira olarak belirlendi.

balıkçı DEPREM destek Ramazan Özkaya Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği