"DMO ile ASO Gündem Toplantısı"

TAKİP ET

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü Mücahit Özdemir: - "Stratejik olarak ana hedefimiz, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi merkezi satın alma kuruluşu olarak merkezi satın almayı başarılı şekilde yapmak" - Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç: - "DMO tarafından fiyat güncellemelerinin daha sıklıkla yapılması üreticiler açısından olumlu olacaktır"

Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürü Mücahit Özdemir, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi merkezi satın alma kuruluşu haline gelmenin stratejik olarak ana hedefleri olduğunu söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ile DMO işbirliğiyle düzenlenen "DMO ile ASO Gündem Toplantısı"nda konuşan Özdemir, DMO olarak kamunun en büyük satın alma platformu olduklarını belirterek, DMO'nun, 2000 yılından sonra ivmelenen Türkiye ile birlikte artan ihtiyaçlara göre yeniden tasarlandığını anlattı.

Özdemir, "Bu kapsamda müşteri gamımızı da genişlettik. Yerlilik bilincinin artması, ülkenin makro ekonomik değişimlerinde üretici ve yerel firmaları koruma noktasında gereken inisiyatifi alabileceğimiz bir kurum olarak DMO'yu bir daha tasarladık. DMO'nun kırtasiye ve mobilya işleri yanında ülkenin stratejik projelerinin de paydaşı olarak yerini alması gerekiyordu." diye konuştu.

2019'dan itibaren sağlık alanındaki medikal marketi hizmete aldıklarını, böylece hastanelerin bütün ihtiyaçlarının karşılandığı tek elden taleplerin toplandığı devasa bir dijital market oluşturduklarını aktaran Özdemir, küresel ekonomik şartlardan dolayı piyasada zaman zaman oluşan sorunların farkında olduklarına işaret etti.

"Malzeme temini noktasındaki lojistik ve üretimsel sıkıntıların farkındayız, onları anlamaya ve çözümler üretmeye çalıştık, yine aynı hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz." diyen Özdemir, DMO'nun daha çok malzeme temininde inisiyatif aldığını kaydetti.

Bu alanın gelecek dönemde daha da geliştirilmesi gerektiğini, aşı, elektrikli araç, tıbbi cihaz satın alımlarının yanında, inovasyonu kamuyla buluşturmak için de ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Mücahit Özdemir, "Stratejik olarak ana hedefimiz, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi merkezi satın alma kuruluşu olarak merkezi satın almayı başarılı şekilde yapmak. Bunun için çok güçlü personel altyapısı olması lazım. Mevzuatın net, standart ve anlaşılır olması, erişilebilir olması lazım. Bir de bilgi teknolojileri altyapısı çok güçlü olmalı. Sürekli çözüm üretmeniz lazım." ifadesini kullandı.

Özdemir, medikal ürünlerin yanında akaryakıtta da merkezi satın alma projesini hayata geçirdiklerini, taşıt tanıma sisteminde 120 bin civarındaki aracın, bu sistem içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

- "Yerlilik hassasiyetlerinin farkındayız"

Üreticilerin yerlilik noktasındaki hassasiyetlerinin farkında olduklarını da aktaran Özdemir, sözlerini, "Bu konuda bazı teşviklerimiz oluyor. Ama bu konudaki kötü kullanımlar ve piyasa bozucu hareketleri kesinlikle onaylamıyoruz. Bunları takip ettiğimizi bilmenizi isterim. Yerli üreticimizin sonuna kadar yanındayız. Yüzde 15 fiyat avantajı sağlamaya devam edeceğiz, yetmiyorsa yeni şeyler geliştirmeye açık olduğumuzu bilmenizi isterim." diye tamamladı.

- Firmalar için süre uzatım talebi

ASO Başkanı Seyit Ardıç da üretim maliyetlerindeki artışa işaret ederek, "DMO tarafından fiyat güncellemelerinin daha sıklıkla yapılması üreticiler açısından olumlu olacaktır. Firmaların tedarik zinciri aksamalarından dolayı imalat süreleri uzuyor. Buna bağlı olarak siparişlere zamanında mal teslim edemediklerinden cezayla karşılaşmaktadır. Bu aksamalardan dolayı firmalara cezasız süre uzatımı yapılması uygun olacaktır." diye konuştu.

Son yıllarda teknoloji ve kamusal hizmetlerdeki gelişmeler nedeniyle Türkiye'de kamu ihtiyaçlarının değiştiğini ve bu ihtiyaçların daha hızlı ve etkin karşılanabilmesi gerektiğini dile getiren Ardıç, "Bu dönemde temel hedefler arasında, tedarik edilen ürünlerde yerlilik oranlarının artırılması ve KOBİ'lerin desteklenmesi de var." dedi.

Gelişmiş ülkelerde kamu alımlarının AR-GE ve yenilikçiliğin en önemli destek mekanizması olduğuna işaret eden Ardıç, "DMO'nun kamu tedarik merkezi haline getirilmesi ve tüm kamu alımlarının bu merkez aracılığı ile yürütülmesi DMO’nun hedefi olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü Mücahit Özdemir DMO ile ASO Gündem Toplantısı Kamu kamu alımı tedarik