DOSYA HABER - Kamerun'da yüz binlerce çocuk okul azlığı, eğitim masrafları ve çatışmalar yüzünden eğitim alamıyor

TAKİP ET

Nomedjoh Devlet Okulu öğretmeni Ayala Chimene : - "Öğrencilerin çoğunun ne kalemi ne defteri ne de çantası var" - Nomedjoh Devlet Okulu 4. Sınıf öğrencisi Aming Emile : - "Okulumuzda su bile yok, en azından okulumuza bir su kuyusu istiyoruz"

quot;Afrika'daki eğitim sorunları" temalı dosya haberleri kapsamında bu haberde, Kamerun'da yeterli sayıda okul olmaması, eğitim masrafları ve ülkedeki çatışmaların eğitim üzerindeki etkileri ele alındı.

Zorunlu eğitim sistemi olmasına rağmen yüz binlerce çocuğun eğitimden mahrum olduğu ülkede, okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 25'in üzerinde.

- "Defterlerini eve götürdüklerinde ebeveynleri ateş yakmak için kullanıyor"

Kamerun'un Haut-Nyong bölgesine bağlı Nomedjoh köyünde bulunan Nomedjoh Devlet Okulu öğretmeni Ayala Chimene, AA muhabirine, bölgede yeterince okul olmadığını ve öğrencilerin okula ulaşabilmesi için saatlerce yürümesi gerektiğini belirtti.

Chimene, 1. 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin aynı derslikte eğitim aldığını kaydetti.

Okula 217 öğrencinin kaydolduğunu ama birçoğunun derslere gelmediğini söyleyen Chimene, kırsal bölgelerde yaşayan Kamerunlu ebeveynlerin eğitimi çok önemsemediğini, çocuklarını ormana çalışmaya götürüp, eğitimlerinin aksamasına sebep olduğunu anlattı.

Chimene, "Çocuklar için temin ettiğimiz defterleri okulda saklıyoruz çünkü defterlerini eve götürdüklerinde ebeveynleri ateş yakmak için kullanıyor." dedi.

Yeterli sayıda öğretmenin bulunmadığını, öğretmen maaşlarının çok yetersiz kaldığını ve bütün öğrencilerle tek başına ilgilenmek zorunda olduğunu dile getiren Chimene, "Öğrencilerin çoğunun ne kalemi ne defteri ne de çantası var." diye konuştu.

Chimene, "Kamerun'da yoksul aileler zor şartlarda yaşıyorlar. Çocuklarının okula ulaşımı ile defter, kalem, kitap ve çanta gibi gereçler için yapacakları masraf yerine, çalışıp eve gelir getirmesini tercih ediyorlar. Eğitimli bir toplum istiyorsak, bu masrafları ailelerin değil devletin ödemesi gerekiyor. Devletin yeni okullar açması gerekiyor. Çünkü eğitim masrafları ve okulların birçoğunun giderler için talep ettiği ücretler yoksul ailelerin ödeyebileceği miktarlar değil." ifadelerini kullandı.

Nomedjoh Devlet Okulu 4. Sınıf öğrencisi Aming Emile de ekonomik durumdan dolayı kimsenin okul üniforması alamadığını söyleyerek "Biz de üniformalı okula gelmek istiyoruz, diğer öğrencilerin okulları gibi gelişmiş bir okul olmak istiyoruz." dedi.

Okuma yazma öğrenmek, toplumda saygınlık kazanmak istediğini ifade eden Emile, eğitimini tamamlayıp makine teknikeri olmak istediğini belirtti.

Okula ulaşmak için her gün 2 saat yürüdüğünü vurgulayan Emile, "Çocuklar okula aç geliyor. Okulumuzda su bile yok, en azından okulumuza bir su kuyusu istiyoruz." İfadelerini kullandı.

- Kamerun'da yaşanan çatışmalar yüzünden 5 binden fazla okul kapandı

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Kamerun'da yeterli okul ve öğretmen bulunmadığı için 1,4 milyondan fazla öğrenci bakımsız ve aşırı kalabalık sınıflarda eğitim görmek zorunda kalıyor.

Ülkede terör örgütü Boko-Haram saldırılarının sürdüğü Uzak-Kuzey bölgesi ve Anglofon (İngilizce konuşulan) krizinin yaşandığı Kuzey-Batı ve Güney Batı bölgelerinde bulunan okullarda 149 öğrenciye 1 öğretmen düşerken, bazı sınıflarda 200'den fazla öğrenci bulunuyor.

Güvenlik güçleri ile ayrılıkçı gruplar arasında çatışmaların sürdüğü Kuzey Batı ve Güney-Batı bölgelerinde, ilkokulların yüzde 90'ına tekabül eden 4 bin 100'den fazla okulda, ortaokulların yüzde 77'sine tekabül eden 744 okulda eğitim verilemiyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, Kamerun'un sadece Kuzey-Batı ve Güney-Batı bölgelerinde yaşanan çatışmalardan dolayı 855 binden fazla çocuk eğitim hayatından mahrum bırakıldı.

Silahlı saldırı, cinayet, kundakçılık ve adam kaçırma gibi olaylar nedeniyle Kamerun'da 5 binden fazla okul kapanmak zorunda kaldı.

Yaşanan şiddet olayları ve iklimsel sorunlardan dolayı 2023'te yaklaşık 900 bin kişinin yerinden olduğu Kamerun'da, güvenli bölgelere doğru yaşanan iç göç şehir merkezlerinde de eğitimin aksamasına neden oluyor.

- Anglofon krizi

Kamerun'da hükümetin, Anglofon Güney ve Kuzey Batı bölgesindeki okul ve mahkemelere İngilizce bilmeyen öğretmen ve hakimleri atamasına tepki olarak bölgede 2016'nın son aylarında gösteriler başlamış ve Anglofon krizi patlak vermişti.

Ayrılıkçı gruplar, ülkenin 1961'de federalizme geçişinin yıl dönümü olan 1 Ekim 2017'de "Ambazonya" adını verdikleri sembolik devlet kurduklarını açıklamış ve resmi dili de İngilizce ilan etmişlerdi.






Afrika Afrika'daki eğitim sorunları Anglofon krizi Kamerun