Down sendromlu Arda Buğra öğretmenleri ve ailesinin gurur kaynağı oldu

TAKİP ET

Down sendromlu Arda Buğra aldığı özel eğitimler ve ailesinin özverisiyle temel yaşam becerilerini kendisi karşılayabiliyor, arkadaşlarıyla uyum içinde okula gidiyor - Anne Nuriye Erhan: - "Ben Arda'yı hasta olarak kabul etmiyorum zaten. Arda, farklı kromozomu olan özel bir çocuk"

ANKARA ESRA AĞAÇYETİŞTİREN - Down sendromlu Arda Buğra Erhan, aldığı özel eğitimler ve ailesinin desteğiyle ilkokul 2'nci sınıfta yaşıtlarıyla uyum içinde okula gidiyor.

Batıkent'teki Yeni Hayatlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören özel çocuk 9 yaşındaki Arda Buğra Erhan'ın babası Ömer Erhan, oğlunun algısının çok yüksek olduğunu, bütün ihtiyaçlarını kendisinin karşılayabildiğini söyledi.

Doğumundan itibaren Arda Buğra ile yakından ilgilendiklerini belirten Erhan, AA muhabirine yaşadıklarını anlattı.

Erhan, Arda Buğra'nın 9 yaşına kadar özel eğitim ve kaynaştırma gibi eğitimlerle normal seviyeye geldiğini, ergoterapi, kaynaştırma ve dil eğitimi aldıktan sonra yaklaşık bir yıldır özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde arkadaşlarıyla uyum içerisinde olduğunu kaydetti.

İlkokul 2'nci sınıf öğrencisi Arda Buğra'nın hayli sosyal olduğunu söyleyen Ömer Erhan, okula başladığında sıkıntı yaşamadıklarını, ders zili çalınca sınıfına kendisinin girdiğini, ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığını ifade etti.

- "Farklı kromozomu olan özel bir çocuk"

Evladının yüzme, kick boks ve spor eğitimi aldığını aktaran Nuriye Erhan da Arda Buğra'nın okuldaki öğretmenleri ile ilişkisinin çok iyi olduğunu söyledi.

İlk iki çocuğunun down sendromlu olmadığını belirten Erhan şöyle konuştu:

"Down sendromunun ne olduğunu, ona nasıl davranılması gerektiğini biz Arda ile yaşadık. Diğer çocuklarımın da çok büyük katkısı oldu. Çünkü Arda'yı onlar da kucakladılar, yaş araları büyük. Arda'nın sosyal hafızası çok kuvvetlidir. Ben Arda'yı hasta olarak kabul etmiyorum zaten. Arda farklı kromozomu olan özel bir çocuk."

Erhan, bazı ailelerin aynı durumdaki çocuklarını sevmediğini, dışladığını, ancak empati kurarak yaklaştıklarında down sendromluların da normal çocuklar gibi öğreneceği çok şeyi olduğunu ifade etti. Down sendromlu bireylerin diğer çocuklara sevgiyi, yalansız olmayı, merhameti öğretebileceğini işaret eden Erhan, ailelerin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı.

- Özel çocuklar artık tüm ihtiyaçlarını kendisi yönetebiliyor

Arda Buğra'nın eğitim aldığı Yeni Hayatlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Batıkent Şube Müdürü İbrahim Ethem Zeybek ise özel çocukların artık kapalı kapılar ardında kalmaması gerektiğini söyledi.

Arda Buğra örneğinde olduğu gibi söz konusu çocukların artık sosyal yaşamda bütün gereksinimlerini kendilerinin karşılayabildiğini kaydeden Zeybek, bu bireylerin eğitim hayatlarına kaynaştırma eğitiminde normal gelişim gösteren bir sınıfta gayet güzel devam edebildiklerini söyledi.

Zeybek, Arda Buğra'nın herhangi bir konuşma problemi olmadığını dile getirerek "Şu anda 2'nci sınıfa gitmesine rağmen okuma yazma yönünden herhangi bir eksiği yok. Bu sıkıntıları normal gelişim gösteren çocuklarımızda görürüz, bunun için rehabilitasyon sürecine başlarken Arda bunları yaşamıyor. Tüm ihtiyaçlarını ve tüm sosyal faaliyetlerini kendisi yönetebiliyor." dedi.

İbrahim Ethem Zeybek şöyle devam etti:

"Artık toplumumuzda çocuklarımıza böyle şans vermiyoruz ama Arda alışverişini de kendisi yapabiliyor, kendi istek ve ihtiyaçlarını dile getirebiliyor. Spor faaliyetlerini başarıyla sürdürebiliyor, toplumsal uyumu sağlıkla gerçekleştirebiliyor. Arda, down sendromlu çocuklarımız içinde parmakla gösterebileceğimiz, kromozom sayısının fazla olmasına rağmen normal gelişimi de kabul ettiğimiz bir öğrencimiz. Muhtemelen ilerleyen yıllarda akademik başarılarını, sosyal başarılarını da beraber duyacağız."

Bundan 10-15 yıl öncesine kadar down sendromlu çocuklar için "konuşmaz" denildiğini aktaran Zeybek, artık bu bireylerin gayet güzel konuşarak isteklerini dile getirdiğini bildirdi.

Zeybek, bu çocukların eğitimini devam ettirmek için hiçbir şeyin esirgenmemesi gerektiğini işaret ederek "Bu çocuklarımız, sadece spor faaliyetleriyle değil akademik olarak da başarılı olabilir. Artık üniversite çocuklarımız için uzak değil. Üniversiteyi kazanan down sendromlu çocuklarımızla sıkça karşılaşmaya başladık. Çocuklarımıza gerekli şansı verelim, benim tüm toplumumuzdan, camiamızdan beklentim budur." diye konuştu.

Arda Buğra Erhan dil eğitimi down sendromlu ergoterapi kaynaştırma eğitimi matematik Özel Yeni Hayatlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi