Dünyada 2023 böyle geçti: Ekim-kasım-aralık

TAKİP ET

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam, İsrail'e karşı 7 Ekim'de "Aksa Tufanı" isimli operasyon başlattıklarını duyurdu, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 20 bin 424 Filistinli öldü - 2023 Nobel Ödülleri, İsveç'te düzenlenen törenle sahiplerine verildi - BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca BM Şartı'na bağlı yetkisini ilk kez kullanarak Gazze'deki insani felaketin önlenmesi için Güvenlik Konseyine mektup gönderdi - İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'te görev yapan AA foto muhabiri Mustafa Haruf'u görevi sırasında şiddetli şekilde darbetti

abluka altındaki Gazze Şeridi'nde serbest habercisi olarak görev yapan kameramanı Muntasır es-Savvaf, İsrail hava saldırısında yaşamını yitirdi.

Gine Bissau'nun başkenti Bissau'nun güneyinde, Ulusal Muhafız mensuplarının kışlasına yakın bölgede ağır silah seslerinin duyulduğu bildirildi. Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo da güvenlik güçleriyle askerler arasında yaşanan çatışmanın darbe girişimi olduğunu açıkladı.

2 ARALIK

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 100'den fazla kişi öldü.

3 ARALIK

Endonezya'da Sumatra Adası'nın batısındaki Marapi Yanardağı'nın patlaması sonucu 23 dağcı hayatını kaybetti.

4 ARALIK

İsrail ordusu, abluka altında 1,8 milyon insanın yerinden edildiği Gazze'deki kara işgalini genişletmeye devam ettiğini açıklayarak güneydeki Han Yunus'un doğusuna saldırı başlattı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Kızıldeniz'in güneyindeki uluslararası kara sularında 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini duyurdu. ABD donanmasına bağlı "USS Carney" destroyerinin ticari gemilerin yardım çağrısına yanıt verirken destroyerin kendisine doğru ilerleyen 3 İHA'yı düşürdüğü ifade edildi.

Brezilya'da çalınan su sayaçlarının yerine yenilerinin alınma ücretini mülk sahiplerinin değil kent yönetiminin üstlenmesi için önerilen ve kent meclisinden oy birliğiyle geçen yasa tasarısının yapay zeka ile hazırlandığı açıklandı.

5 ARALIK

Nikaragua, Arjantin'de 19 Kasım'daki devlet başkanı seçimini kazanan Javier Milei'nin, Nikaragua hükümetine yönelik sözlerini gerekçe göstererek Buenos Aires Büyükelçisi'ni geri çekti.

6 ARALIK

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik işgalini sürdüren İsrail ordusunun bölgedeki tek devlet hastanesi olan Kemal Advan Hastanesi'ni hizmet dışı bıraktığını duyurdu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, komşu ülke Guyana ile ihtilaflı olunan Esequibo bölgesini ülkesinin yeni haritasına dahil etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca BM Şartı’na bağlı yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için Güvenlik Konseyine mektup gönderdi.

7 ARALIK

ABD'de Washington Post gazetesinin çalışanları 1970'li yıllardan bu yana ilk defa greve gitti.

Danimarka'da kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara saldırıları yasa dışı kılan yasa tasarısı kabul edildi.

Azerbaycan ve Ermenistan, iki devlet arasında güvenin güçlendirilmesine yönelik önemli adımların atılması konusunda anlaşmaya vardı. Bu kapsamda, Azerbaycan 32 Ermeni askerini, Ermenistan ise 2 Azerbaycan askerini serbest bırakma kararı aldı.

8 ARALIK

ABD, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu'nun üyesi Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'nin Washington temasları sırasında açıklama yapmasına izin vermedi.

ABD, BMGK'de Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

10 ARALIK

İsrail'e tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill, ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonunda kampüsteki antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımı hakkında verdiği ifadenin ardından gelen eleştiriler ve baskılardan sonra istifa etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani ateşkes kararını uygulamaya gücünün olmaması nedeniyle BMGK'nin otoritesinin ve güvenilirliğinin zedelendiğini belirterek, Gazze'de insani ateşkes çağrısından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ve kadın hakları konusundaki çalışmalarından dolayı cezaevinde bulunan İranlı demokrasi aktivisti Nergis Muhammedi'nin ödülünü aktivist adına çocukları aldı.

11 ARALIK

İsrail güçlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde alıkoydukları ve aralarında bebekli annelerin de bulunduğu 142 kadın esiri hapse attığı belirtildi.

13 ARALIK

BM Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 10 "hayır" oyuna karşı 153 oyla kabul etti. Oylamada Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD "hayır" oyu kullandı.

Polonya'da Başbakan adayı olarak gösterilen Donald Tusk liderliğindeki hükümet parlamentodan güvenoyu aldı.

14 ARALIK

ABD Temsilciler Meclisi, oğlu Hunter Biden'a iş ilişkilerinde avantaj sağladığı iddia edilen ABD Başkanı Joe Biden'a yönelik azil soruşturmasının açılmasına resmen onay verdi.

AB, Gürcistan'a adaylık statüsü verirken Ukrayna ve Moldova'yla da katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı.

15 ARALIK

Yoğun kar yağışının etkili olduğu Çin'in başkenti Pekin'de iki metro treninin çarpışması sonucu yaralanan 515 kişi hastanelere kaldırıldı.

İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’te görev yapan AA foto muhabiri Mustafa Haruf'u görevi sırasında şiddetli şekilde darbetti, gazeteci tedavi altına alındı.

İsrail ordusu, katliam ve saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde 3 esiri "yanlışlıkla" öldürdüğünü duyurdu.

16 ARALIK

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, 86 yaşında hayatını kaybetti.

17 ARALIK

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş'te yaşanan son yıllardaki en güçlü patlamanın, Dünya'daki radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bıraktığını duyurdu.

18 ARALIK

Nijerya'da hayvandan insana geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi nedeniyle bu yıl 200 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 100 kişinin öldürüldüğü, 20'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Mısır Ulusal Seçim Kurulu, mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu.

19 ARALIK

ABD yönetimi, Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı çok uluslu bir misyon kurulduğunu açıkladı.

20 ARALIK

ABD'de Amazon Üst Yöneticisi (CEO) Jeff Bezos'un havacılık ve uzay şirketi Blue Origin, 2022'deki başarısız denemesinin ardından "New Shepard" roketini başarıyla fırlattı.

21 ARALIK

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin kuzeyinde hastanelerin hizmet dışı kalması ve Şifa Hastanesi'ndeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle yüzlerce yaralının hayatını kaybettiğini duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın içerik denetleme politikaları ve sistemlerinin, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından Instagram ve Facebook'ta Filistin'i destekleyen paylaşımları giderek daha fazla susturduğunu bildirdi.

22 ARALIK

BMGK'de, Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" istenen karar tasarısı kabul edildi.

23 ARALIK

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki insanların açıklıkla karşı karşıya olduğunu ve yiyecek karşılığında mallarını sattığını bildirdi.

24 ARALIK

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık 50 bin hamile kadının bulunduğunu ve her gün 180'den fazlasının doğum yaptığını duyurdu.

BM dünya gazze Hamas israil Nobel Ödül töreni