DÜZELTME - "İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu : (2)" başlıklı haberimizin 8. paragrafında yer alan "800 bin İsrailli, son yıl içerisinde İsrail'i ziyaret ettiler" ifadesi "800 bin İsrailli, son bir yıl içerisin

TAKİP ET

"İsrail, (depremin ardından) ilk günden Türkiye'ye 450'den fazla bu anlamda profesyonel çalışan arama kurtarma ekibini gönderdi" - "(İki ülke arasındaki ticaret hacmi) 8 milyar dolar civarına yaklaştı, bunu da artıracağız. Kesinlikle bu çok önemli ilişkileri bir sonraki aşamaya taşıyacağız, bu son derece önemli ve güzel ülkeyle. İsrail arasındaki ilişkileri tekrar eski seviyesine getireceğiz"

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, ülkesinin Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla Türkiye'ye verdiği desteklerle ilgili, "İsrail, ilk günden Türkiye'ye 450'den fazla bu anlamda profesyonel çalışan arama kurtarma ekibini gönderdi." dedi.

Cohen, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Deprem bölgelerine İsrail'den gönderilen resmi heyetlerin yanı sıra İsrail halkından, sivil toplum örgütlerinden de yardım etmek için birçok telefon aldığını söyleyen Cohen, "Yardımcı olmak istiyorlar, hayat kurtarmak istiyorlar ve burada sevdiklerini kaybedenlere koruma ve barınma sağlamak istiyorlar." dedi.

Cohen, depremden etkilenen kentlere yüz binlerce ton tıbbi malzeme ve insani yardım gönderildiğini ve bir sahra hastanesinin inşa edildiğini belirterek "İsrail, ilk günden Türkiye'ye 450'den fazla bu anlamda profesyonel çalışan arama kurtarma ekibini gönderdi." diye konuştu.

Felakete iki ülke olarak birlikte cevap verileceğini aktaran Cohen, Türkiye'nin 2012'de İsrail'deki yangın için yardıma koştuğunu, Türkiye'nin uçaklarını gönderdiğini ve dayanışma sergilediğini hatırlattı.

Cohen, İsrail'in 1999 depreminde de Türkiye'ye destek olduğunu dile getirerek "Biz bu anlamda önümüzdeki günlerde, aylarda ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz ve ikili ilişkilerimizi farklı alanlarda geliştirmeye devam edeceğiz. Bu deprem felaketinden, bu trajediden etkilenenlerin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışacağız." ifadesini kullandı.

"İki ulus, uzun bir tarihi dostluk bağıyla da işbirliği bağıyla da birbirine bağlanmıştır ve birçok Yahudi, Türkiye'den geldikleri için gurur duyuyorlar." diyen Cohen, stratejik anlamda başka alanlarda da ikili ilişkilerin geliştirilmesi için görüşüldüğünü kaydetti.

- "İsrail'in iki gün içerisinde uçuşları tekrar başlayacak"

Cohen, "İsrail'in iki gün içerisinde uçuşları da tekrar başlayacak ve üç temel hava yolumuz uçuşlarını başlatacaklar Türkiye'ye. 800 bin İsrailli, son bir yıl içerisinde Türkiye'yi ziyaret etti ve kesinlikle bu rakamı bir milyona çıkaracağız." dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi hakkında konuşan Cohen, "8 milyar dolar civarına yaklaştı bunu da artıracağız. Kesinlikle bu çok önemli ilişkileri bir sonraki aşamaya taşıyacağız, bu son derece önemli ve güzel ülkeyle, İsrail arasındaki ilişkileri tekrar eski seviyesine getireceğiz." diye konuştu.

Cohen, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileğini yineleyerek "İsrail, Türkiye'nin yanındadır." dedi.

(Bitti)

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen