Ekonomik İşbirliği Teşkilatının "turizm başkenti" ilan ettiği Erdebil'de tanıtım merasimi düzenlendi

TAKİP ET

Tahran Büyükelçisi Kırlangıç: - '2025 yılı için Erzurum turizm başkenti olarak ilan edildi. Biz de ona göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz'

Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) tarafından 2023 yılının "üye ülkeler turizm başkenti” ilan ettiği İran’ın Erdebil eyaletinin tanıtımı için açılış programı düzenlendi.

Erdebil'deki Fedek Kültür Sanat Kompleksi'nde düzenlenen açılış törenine, İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı İzzetullah Zergami, ECO Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri ile üye ülke büyükelçileri, ülke temsilcileri, Erdebil Valisi ile yerli ve yabancı davetliler katıldı.

Programa ayrıca, misafir ülkeler olarak Çin, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan’ı temsilen ülke büyükelçileri katıldı.

Açılış törenine katılan ECO Genel Sekreteri Nazıri AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Nazıri, ECO’nun her yıl için üye ülkelerden bir şehri “turizm başkenti” ilan ettiğini belirterek 2019 yılında Tacikistan’da gerçekleştirilen toplantıda da İran’ın Erdebil eyaletinin “ECO Üye Ülkeler Turizm Başkenti” seçildiğini kaydetti.

ECO üyesi ülkelerin tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğunu belirten Nazıri, bölgenin doğal güzellik ile tarihi ve kültürel eserlere sahip olduğunu, bu nedenle turistlerin ilgisini çektiğini ifade etti.

Nazıri, ECO bölgelerinde UNESCO’nun tarihi ve kültürel miras listesine girmiş 74 eser bulunduğunu aktararak bunu fırsata çevirip üye ülkeler arasındaki turizmi artırmak amacıyla böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi.

Şehrin turizm başkenti seçilmesinden dolayı Erdebil halkını tebrik eden Nazıri, bunun eyaletin ve ECO ülkelerinin gelişimine katkı sağlayacağını umut ettiğini ifade etti.

- Erzurum 2025 yılının "turizm başkenti" seçildi

Nazıri, teşkilatın geçen yıl Özbekistan’da gerçekleştirilen toplantısında alınan karar ile 2024 yılı için Özbekistan’ın Şehrisebz şehri, 2025 yılı için de Türkiye’nin Erzurum şehrinin ECO Ülkeleri Turizm Başkenti olarak seçildiğini açıkladı.

Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç da Türkiye'nin kurucu üyelerinden olduğu ECO’nun bölgesel bir teşkilat olduğunu ancak genişletmek için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Son zamanlarda ECO’nun etkisinin biraz azalmış gibi göründüğünü ifade eden Kırlangıç, bunu canlandırmak için de çalışmak gerektiğini söyledi. Tahran Büyükelçisi, turizm başkenti ilanı konusunun ECO’nun bölgede etkisini artırmak ve potansiyelini ortaya çıkarmak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Turizm, sanayi, kültür ve tarih alanlarında Erdebil’in turist çekebilecek, ilgi görebilecek bir bölge olduğunu söyleyen Kırlangıç, bunun şehrin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Kırlangıç, Türkiye’nin de kendi açısından çalışmalarını sürdürdüğünü kaydederek, “Bildiğiniz gibi 2025 yılı için Erzurum turizm başkenti olarak ilan edildi. Biz de ona göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah daha verimli çalışmalara imza atarız.” dedi.

- Seyahat kısıtlamalarını kaldırması için Azerbaycan'a çağrı

Programın açılışında konuşan İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı Zergami ise, Erdebil’de orman, kaplıca, yayla ile onlarca tarihi yapının yanı sıra Sebelan Dağı’nın bulunduğunu, bunun ziyaretçiler için iyi bir avantaj olduğunu söyledi.

Zergami, sorunları diplomatik darboğaza hapsetmemek gerektiğini ifade ederek insanların kültürel etkileşiminin önünü açmak gerektiğini belirtti.

Turizmi kamu diplomasisinin en iyi yöntemi olarak nitelendiren Zergami, Azerbaycan hükümetinden seyahat kısıtlamalarını kaldırarak vatandaşlarının İran'a seyahatini kolaylaştırması için çağrıda bulundu.

ECO Genel Sekreteri Nazıri, program sonunda Erdebil Valisi Hamid Amoli’ye Erdebil’in “turizm başkenti” olduğunu belgeleyen plaketi takdim etti.

Program çerçevesinde Erdebil’in yöresel halk oyunu, arıların bal yapmasının temsil edildiği kısa oyun sergilenerek çocuklar tarafından protokol üyelerine Erdebil balı ikram edildi.

Ayrıca, Türkçe yöresel türküler icra edilerek yerel müzik dinletisi sunuldu.

Tanıtım merasiminin kapanış bölümüne ise şehrin merkezinde bulunan Şurabil Gölü kenarında geleneksel “zurhane” sporu gösterisi yapılarak havai fişeklerle gökyüzü renklendirildi.

ECO Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Erdebil İran Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç Turizm Başkenti