Endonezya'da Anayasa Mahkemesi devlet başkanı seçiminin sonuçlarına yönelik itirazı reddetti

TAKİP ET

Endonezya'da Anayasa Mahkemesi, 14 Şubat'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin sonuçlarına yapılan itirazı...

Endonezya'da Anayasa Mahkemesi, 14 Şubat'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin sonuçlarına yapılan itirazı kabul etmedi.

Mahkeme, seçimde 2. ve 3. olan eski Cakarta Valisi Anies Baswedan ve eski Orta Java Valisi Ganjar Pranowo'nun, önemli bölgelerde sosyal yardım dağıtılarak oyların, seçimi kazandığı ilan edilen Prabowo Subianto'nun lehine çevrildiğine yönelik itirazını reddetti.

Anayasa Mahkemesi ayrıca, devlet başkanı yardımcılığı için asgari yaş sınırının 40 olması nedeniyle seçim sonucu devlet başkanı yardımcısı olan ve bir önceki Devlet Başkanı Joko Widodo'nun oğlu 36 yaşındaki Gibran Rakabuming Raka'nın durumunun da meşru olduğunu açıkladı.

Endonezya Anayasa Mahkemesinin Ekim 2023'te, daha önce kamu görevine seçilmiş kişilerin devlet başkanı adayı olabileceğine hükmetmesiyle eski Surakarta kenti Belediye Başkanı Raka'nın adaylığının önündeki engel kaldırılmıştı.

Ancak Mahkemenin o sıradaki başkanın, Widodo'nun eniştesi Anwar Usman olması kararın "adam kayırma" şeklinde eleştirilmesine yol açmıştı.

Davada, savunma makamı 20 Mart'ta, Subianto'nun, oyların yüzde 58,6'sını alarak seçimi önde tamamladığını duyuran Endonezya Seçim Komisyonuydu.

Görevdeki Devlet Başkanı Joko Widodo yönetiminde 2019'dan beri Savunma Bakanlığı görevini yürüten Subianto, davaya ilgili taraf olarak dahil olmuştu.​​​​​​​

Anayasa Mahkemesi Endonezya itiraz