Endonezya, inşası süren yeni başkenti Kalimantan'ın yeni görüntülerini paylaştı

TAKİP ET

Başkentini Cakarta'dan Kalimantan'a taşımayı planlayan Endonezya, yeni başkentindeki inşa çalışmalarına dair...

Başkentini Cakarta'dan Kalimantan'a taşımayı planlayan Endonezya, yeni başkentindeki inşa çalışmalarına dair görüntüleri paylaştı.

Hükümetin sanal ortamda paylaştığı görüntüler ve çizimlerde, ziyaretçilerine yeni başkente dair önemli ipuçları sunuluyor.

Görüntülerde, Doğu Kalimantan'daki ormanlarında iş makinalarının hafriyat çalışması yürüttüğü ve yol yapım çalışmalarının yapıldığı görülüyor.

Hükümet, yeni başkentte halka "sıfır karbon" ve "sürdürülebilir orman kenti" inşa etme vaadinde bulunurken bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından doğaya, hayvanlara ve yerli halkın geçim kaynaklarına zarar vermekle suçlanıyor.

Paylaşılan görüntülerde, şehrin ormanlarla, binaların çatılarının da bitkilerle kaplı olduğu yeni başkentte süs havuzları, dereler ve yürüyüş alanları bulunuyor.

Binaların modern mimari örnekleri ve geleneksel Endonezya mimarisiyle süslenmesinin planlandığı anlaşılan görüntülerde, Başkanlık Sarayı'nın ulusal sembol olarak kabul edilen ve "garuda" olarak bilinen kartal şeklinde olması dikkati çekiyor.

İnşa çalışmalarının ilk etabında yaklaşık 7 bin işçinin yer aldığı ve şehrin inşasının yüzde 14'ünün tamamlandığı kaydedildi.

- Cakarta selden ve batmaktan kaçıyor

2019’da duyurulan ancak Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen başkentin taşınması planının, hükümet binalarının taşınmasıyla 2024’te tamamlanması bekleniyor.

Proje kapsamında Cakarta ticari ve finans merkezi olarak kalsa da Cava’dan 4 kat daha büyük ve Cakarta’nın 2 bin kilometre kuzeydoğusundaki Doğu Kalimantan, hükümet binalarına ev sahipliği yaparak idari başkent olacak.

Endonezya hükümeti, mevcut başkent Cakarta’yı 10 milyon nüfusu, her yıl meydana gelen sel gibi doğal afetler, altyapının sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımının kentin kuzey kesimlerinin hızla batmasına neden olması nedeniyle taşımak istiyor.

Hükümet, ülke nüfusunun yüzde 60’tan ve ekonomik faaliyetlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Cava Adası'ndaki yükü azaltıp milli serveti ülke geneline yaymayı amaçlıyor.

Çevreciler, taşınmanın orangutan, güneş ayıları ve uzun burunlu maymunlara ev sahipliği yapan yağmur ormanlarının yer aldığı Doğu Kalimantan’da çevre kirliliğini artıracağı uyarısında bulunuyor.

başkent Endonezya yeni başkent Kalimantan