Endonezya, yeni başkentinin inşasına yatırımcı çekmek için teşvik paketi açıkladı

TAKİP ET

Başkentini Cakarta'dan Kalimantan'a taşımayı planlayan Endonezya, toplam maliyeti 34 milyar doları bulması...

Başkentini Cakarta'dan Kalimantan'a taşımayı planlayan Endonezya, toplam maliyeti 34 milyar doları bulması beklenen yeni başkentine yatırımcı çekmek için teşvik paketi açıkladı.

Bloomberg'in haberine göre, Endonezya'da 6 Mart'ta açıklanan teşvik paketine göre, hükümet, projeye yaklaşık 650 bin 745 dolarlık yatırım yapan şirketlere yüzde 100'e varan kurumlar vergisi indirimi yapacak.

Bu kapsamda, yatırımcılara vergi indiriminin yanı sıra yatırımcıların arazi satın alabilmesi için de esnek koşullar sağlanacak.

Kalimantan'a taşınması planlanan yeni başkentin inşasının yalnızca yüzde 20'si devlet bütçesi tarafından karşılanıyor.

- Cakarta selden ve batmaktan kaçıyor

2019’da duyurulan ancak Kovid-19 salgını nedeniyle ertelenen başkentin taşınması planının, hükümet binalarının taşınmasıyla 2024’te tamamlanması bekleniyor.

Proje kapsamında Cakarta ticari ve finans merkezi olarak kalsa da Cava’dan 4 kat daha büyük ve Cakarta’nın 2 bin kilometre kuzeydoğusundaki Doğu Kalimantan, hükümet binalarına ev sahipliği yaparak idari başkent olacak.

Endonezya hükümeti, mevcut başkent Cakarta’yı 10 milyon nüfusu, her yıl meydana gelen sel gibi doğal afetler, altyapının sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımının kentin kuzey kesimlerinin hızla batmasına neden olması nedeniyle taşıyacak.

Hükümet, ülke nüfusunun yüzde 60’tan ve ekonomik faaliyetlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Cava Adası'ndaki yükü azaltıp milli serveti ülke geneline yaymayı amaçlıyor.

Çevreciler, taşınmanın orangutan, güneş ayıları ve uzun burunlu maymunlara ev sahipliği yapan yağmur ormanlarının yer aldığı Doğu Kalimantan’da çevre kirliliğini artıracağı uyarısında bulunuyor.

başkent Endonezya yatırım