Enerjide 2022 böyle geçti: Temmuz-aralık

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabar Dağı'nda 150 milyon varil net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfedildiği müjdesini verdi - Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, 4,6 milyar metreküpe ulaşan yeni kapasitesiyle hizmete alındı - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını 2023'ün mart ayı içinde karada yakacaklarını bildirdi - Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han Yörükler-1 kuyusunda ilk görevine başladı - AB ülkelerinin Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını içeren 6'ncı yaptırım paketi uygulamaya girdi

Editör Masası'na konuk olan Bakan Dönmez, Karadeniz gazını 2023'ün mart ayı içinde karada yakmış olacaklarını bildirdi.

16 AĞUSTOS

- AB'nin Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz miktarı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 70 azalarak günlük 100 milyon metreküpün altına indi.

17 AĞUSTOS

- Bakan Dönmez, Abdülhamid Han'ın Yörükler-1 kuyusunda sondaja başladığını bildirdi.

25 AĞUSTOS

- Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, Zaporijya Nükleer Santrali'nin elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiğini bildirdi.

29 AĞUSTOS

- ABD'nin stratejik petrol rezervindeki ham petrol, 450 milyon varille Aralık 1984'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

31 AĞUSTOS

- Bakan Dönmez, temmuzda rüzgardan ve güneşten elektrik üretiminde rekor kırıldığını duyurdu. Buna göre, güneşten 2 milyar 7 milyon kilovatsaat, rüzgardan 4 milyar 237 milyon kilovatsaat elektrik üretildi.

2 EYLÜL

- Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süre için durdurulduğunu açıkladı.

20 EYLÜL

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını Filyos'a taşıyacak boru hattının 140 kilometresinin tamamlandığını bildirdi.

6 EKİM

- Bakan Dönmez, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki görüşmeler neticesinde Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) kapasitesinin iki katına çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı.

14 EKİM

- Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında trafo kaynaklı patlama meydana geldi.

19 EKİM

- Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye ile Sinop'ta nükleer güç santrali inşa edilmesine yönelik müzakerelere başladıklarını açıkladı.

28 EKİM

- Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri kapsamında Çaycuma-1 kuyusuna ulaştı.

31 EKİM

- Polonya ülkenin ilk nükleer santrali için ABD ile yapılan anlaşmanın ardından ikinci santral için Güney Kore ile iyi niyet anlaşması imzaladı.

1 KASIM

- Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD, temiz enerji projelerine 100 milyar dolarlık yatırım yapmak için stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

4 KASIM

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de bir gaz merkezi oluşturmanın adımlarını attıklarını ve yıl sonuna kadar yol haritalarını netleştireceklerini bildirdi.

11 KASIM

- Bakan Dönmez, Türkiye ile Cezayir'in bölge ülkelerinde faaliyet gösterecek ortak bir petrol ve doğal gaz arama şirketi kuracağını açıkladı.

18 KASIM

- Bakan Dönmez, Karadeniz gazının deniz tarafındaki iletim hatları inşaatının tamamlandığı bilgisini verdi.

- Rus enerji şirketi Gazprom, yapılan anlaşma kapsamında Azerbaycan'a doğal gaz sevkiyatının başladığını ve ülkeye Mart 2023'e kadar yaklaşık 1 milyar metreküpe kadar gaz sevk edileceğini duyurdu.

22 KASIM

- Türkiye'nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 204 bin 375 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 25 oldu.

30 KASIM

- Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Karadeniz gazının karaya çıktıktan sonra miktar ve kalitesinin belirleneceği Filyos Ana Ölçüm İstasyonu'nun gaz alımına hazır hale getirildiğini duyurdu.

2 ARALIK

- Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması konusunda anlaştı.

5 ARALIK

- AB ülkelerinin Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını içeren 6'ncı yaptırım paketi, uygulamaya girdi.

- TPAO, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Akdeniz'de, Taşucu-1 kuyusunda sondaja başladığını bildirdi.

12 ARALIK

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörden temizlenen Gabar Dağı'nda mayın temizliği çalışmalarında şehit olan Jandarmamız Esma Çevik'in adını verdiğimiz bölgede 150 milyon varil net petrol rezervine sahip yeni bir saha keşfettik. Dünyada 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezervin değeri günümüz fiyatlarıyla yaklaşık 12 milyar dolara denk geliyor." dedi.

14 ARALIK

- "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi'nde" üç ülke arasında "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" imzalandı.

16 ARALIK

- Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin ikinci fazı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı.

17 ARALIK

- TPAO, Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin Karadeniz'de, Abdülhamid Han sondaj gemisinin ise Akdeniz'de aynı anda görev başında olduğunu bildirdi.


​​​​​​​

Almanak enerji 2022 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez