Engellerin sporla aşılması için çalışıyorlar

TAKİP ET

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç: - "Vatandaşlarımızı, bünyemizde bulunan spor dallarını keşfetmeye davet ediyoruz. Bizim hikayelerimizi gördükçe; azim, özveri ve cesaret sözcüklerinin sizler için daha anlamlı bir hal alacağına eminiz" - İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Kerim Vural: - "(Sesimiz spor olsun) diyerek devam ettiğimiz bu yolda amacımız, Edirne'den Kars'a, yurdumuzun her noktasında yaşayan işitme engelli vatandaşımızı, kardeşimizi spora kazandırmak"

MUHAMMED BOZTEPE - Engellilerin yaşam motivasyonu, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonunun faaliyetleri sayesinde artıyor.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Kerim Vural, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Ayhan Yıldırım ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek ve taleplerine ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 10-16 Mayıs'ta kutlanan Dünya Engelliler Haftası'na ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Başkan Alpaslan Erkoç, toplumda sürekli gelişmeyi sağlamanın her bir bireyi spor sürecine dahil etmekten geçtiğini söyledi.

Her bir ferdin yetenekleri, yeterlilikleri ve becerileri engellenmediği sürece geliştirilecek yönleri bulunduğunu belirten Erkoç, "Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin yaşamın her alanına katılması, spor başta olmak üzere her türlü imkandan en üst düzeyde yararlanması en tabii haklarıdır. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu olarak, vatandaşlarımızı bünyemizde bulunan spor dallarını keşfetmeye davet ediyoruz. Bizim hikayelerimizi gördükçe; azim, özveri ve cesaret sözcüklerinin sizler için daha anlamlı bir hal alacağına eminiz. En büyük hedefimiz, mevcut sporcularımızın yanında spor yapmak isteyen vatandaşlarımızı görmek." ifadelerini kullandı.


- Vural: "Amacımız, sessizlikleri alınan başarılarla sese dönüştürmek"

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Kerim Vural, 24 branş, 800'e yakın kulüp, 20 bin civarı her yaştan sporcu ve sayısız sportif başarıyla Türkiye'nin en büyük federasyonlarından biri olmanın haklı gururunu yaşadıklarını kaydetti.

"(Sesimiz spor olsun) diyerek devam ettiğimiz bu yolda amacımız, Edirne'den Kars'a, yurdumuzun her noktasında yaşayan işitme engelli vatandaşımızı, kardeşimizi spora kazandırmak." diyen Vural, "Amacımız hayatlarına ışık olmak, sessizliklerini madalya ve kupalarla, alınan başarılarla sese dönüştürmek. Unutmayalım ki engellilik, birey ve ailesi için zorlu yaşam koşullarını beraberinde getirmekte ve onların yaşadığı sorunlarla baş etmeleri sürecinde bizlere de görevler düşmektedir. Bu nedenle her alanda onların yaşamlarını kolaylaştırmak, yılın her gün, her haftası onları anlamak için birlikte çalışalım. Her zaman sizlerin yanında, sizler için çalışacağımıza federasyonumuz ve şahsım adına söz veriyorum." diye konuştu.


- Yıldırım: "Engellilere saygı göstermek her ferdin görevidir"

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Ayhan Yıldırım, engelliliğin, insan yaşamının doğasında bulunduğunu söyledi.

Hayatın bir noktasında herkesin geçici veya kalıcı engelli olma ihtimali bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Toplumda engelli bireylere yaklaşımda, 'Ne yapamadığını değil, neler yapabileceğini görün' yaklaşımı temel alınmalıdır. Bir kişinin çevresi, engelli deneyimi ve kapsamı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Erişilemeyen ortamlar, engellilerin diğerleriyle eşit koşullarda topluma tam ve etkin katılımını engelleyen durumlar yaratır. Bu engellerin ele alınması ve günlük yaşamın kolaylaştırılması yoluyla, hayata katılım konusunda ilerleme kaydedilebilir. Hayatın her alanında engellilere saygı göstermek tüm fertlerin görevidir. Biz engelli kardeşlerimize, arkadaşlarımıza herhangi bir sporu yapmaları tavsiyesinde bulunuyoruz. Çünkü engelli bireyler sporla engellerini aşıyor. Yaşama sevinci artan engellilerimizi sosyal hayatta daha çok görüyoruz. Ayrıca bir engellimiz, bir başka engellimize umut olabiliyor."


- Aydın: "Özel bireylerin spora başlamasını istiyoruz"

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, Avrupa ve dünya şampiyonları çıkaran bir federasyon olduklarını aktardı.

Engelli bireyler için spor yapmanın büyük fark yarattığına dikkati çeken Aydın, "Özel bireylerin spora başlamasını istiyoruz. Ailelerimiz, 81 ildeki temsilciliklerimize başvuru yapsınlar. Başkan olarak tüm özel bireylerin anne ve babalarına çağrımız, çocukların elinden tutarak il temsilciliklerimize götürsünler. Her özel bireyin yapabileceği bir spor branşı mutlaka vardır. Ailelerimiz, spor yapan çocuklarımızdaki öz güveni ve yaşama sevincini görecekler. Bu da diğer özel çocuklarımıza örnek olacak. Bu şekilde umarım spor yapmayan özel birey kalmayacak." değerlendirmesinde bulundu.


İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Kerim Vural Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç