Eski BM Genel Sekreteri Ban'dan Myanmar askeri yönetimine "şiddeti durdurun" çağrısı

TAKİP ET

Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Myanmar askeri yönetimine "şiddet eylemlerini acilen...

Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Myanmar askeri yönetimine "şiddet eylemlerini acilen durdurun" çağrısında bulundu.

Eski dünya liderlerinin yer aldığı uluslararası bir sivil toplum örgütü olan "The Elders" grubu, Ban'ın Myanmar ziyaretine ilişkin basın açıklaması yayımladı.

Açıklamaya göre Ban, 23 Nisan'da iki günlüğüne beraberindeki heyetle Myanmar'ı ziyaret ederek, ülkenin askeri lideri General Min Aung Hlaing dahil üst düzey yetkililerle görüştü.

Myanmar askeri yönetimini, şiddet eylemlerini acilen durdurmaya çağıran Ban, ülkede barışçıl, demokratik ve kapsayıcı bir hükümet kurulması için görüşmelerin başlatılması gerektiğini vurguladı.

Ban, Myanmar'da "barış, refah ve özgürlüğün sağlanması" için elinden gelen her şeyi yapacağını belirterek, ziyaretinin "araştırma" amaçlı olduğunu savundu.

Myanmar ordusunun daveti üzerine başkent Nepido'ya geldiğini kaydeden Ban, Myanmar'da barışın sağlanabilmesi için Güney Doğu Asya Ulusları Birliği'nin (ASEAN) "beş maddelik uzlaşma planı"nın uygulanmasının gerekliliğine işaret etti.

Ban, Myanmar'da seçimlerin ancak özgür ve adil koşullar sağlandığında yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, ülkedeki krizin çözülebilmesi için ilk adımın ordu tarafından atılması gerektiğine dikkati çekti.

Myanmar ordusunun, 11 Nisan'da Sagaing bölgesindeki Pa Zi Gyi kasabasında askeri yönetim karşıtlarına yönelik düzenlediği ve 163 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırılarını kınayan Ban, uluslararası toplumun, ordu tarafından tutuklanan kişilerin serbest bırakılması çağrılarını desteklediğini belirtti.

The Elders, 2007'de Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela tarafından dünya kamuoyunca tanınmış kişileri bir araya getirilerek kurulmuştu.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermişti.

Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon Myanmar The Elders