Eski Danıştay üyesi Aliusta'nın FETÖ'den yargılanmasına başlandı

TAKİP ET

15 Temmuz darbe girişimi sonrası "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yaklaşık 6 yıl aranmasının ardından yakalanan İbrahim Aliusta'nın tutukluluk halinin devamına hükmedildi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası görevinden ihraç edilen ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yaklaşık 6 yıl aranmasının ardından Kasım 2022'de yakalanan eski Danıştay üyesi İbrahim Aliusta'nın yargılanmasına başlandı.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde görülen davanın duruşmasında tutuklu sanık Aliusta ile avukatı hazır bulundu.

Kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunmasının ardından savunma yapan Aliusta, FETÖ'nün gizli haberleşme ağı ByLock'u kullandığına dair delillerin hukuka uygun olarak elde edilmediğini ileri sürerek, delil olarak sunulamayacağını söyledi.

Örgüt mensuplarınca iletişim yöntemi olarak kullanılan ankesörlü ve ardışık arama kayıtlarının suç olmadığını savunan Aliusta, FETÖ ile bağlantılı olduğuna dair tanıklık yapanların daha önce örgüt kapsamında yargılanan kimseler olduğunu belirterek, aleyhte hususları kabul etmediğini bildirdi.

Aliusta, üzerine atılı suçlamaların görevi dolayısıyla yapıldığını, bu nedenle hakkındaki soruşturmanın daha önce görevli olduğu Danıştay tarafından yapılıp yargılamasına da Anayasa Mahkemesi'nde devam edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Hiçbir örgütle bağının bulunmadığını, örgüt talimatıyla hareket etmediğini savunan Aliusta, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Tanık sıfatıyla dinlenen Abdullah Şahin, daha önce örgüt yapılanmasıyla bağlantılı olduğunu, Adalet Bakanlığı'nda müfettişlik görevinde bulunduğu dönemde, denetleme yapılacak örgüt mensuplarının listesinin kendisine geldiğini anlattı. Şahin, Aliusta'nın da listede adı bulunanlardan olduğunu ifade etti.

Tanık eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, sanığın örgüt yapılanmasında yer aldığını değerlendirdiğini ancak bu konuda somut bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Tanık eski Danıştay üyesi Vahit Bektaş, Aliusta'yı 20 yılı aşkın süredir tanıdığını, geçmişte belirli aralıklarla "cemaat" olarak bildikleri terör örgütünün "sohbet" adını verdiği toplantılarına katıldıklarını anlattı.

- Tahliye talebi reddedildi

İfadelerin alınmasının ardından görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanığın örgüt üyesi olduğuna dair delillerin dava dosyasında bulunduğunu, uzun süre aranmasının ardından yakalandığını ve kaçma şüphesinin var olduğunu belirterek, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Müzakerenin ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, mahkeme heyetinin ara kararlarını açıkladı.

Gelecek celse tanıkların dinlenilmesine devam edilmesini kararlaştıran heyet, tutuklu sanık Aliusta'nın tahliye talebini reddederek, tutukluluğunun devamına hükmetti.

Davanın görülmesine 20 Mart'ta devam edilecek.

eski Danıştay üyesi İbrahim Aliusta FETÖ Yargıtay