Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma'nın yolsuzluk davasına bakan hakim davadan çekildi

TAKİP ET

Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın devam etmekte olan yolsuzluk davasına başkanlık eden Yargıç Piet...

Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın devam etmekte olan yolsuzluk davasına başkanlık eden Yargıç Piet Koen'in, davadan çekildiği bildirildi.

Devlet televizyonu SABC'nin haberine göre, Yargıç Koen, Zuma'nın Pietermaritzburg Yüksek Mahkemesinde görülen yolsuzluk davasından çekildiğini açıkladı.

Koen'in bu kararı, Zuma'nın davanın savcısı Billy Downer'ın görevden alınması talebinin hemen ardından geldi.

Buna göre savcının görevden alınmasına karşı olan Koen, "mahkeme sürecinin eleştiriler karşısındaki bütünlüğünün korunmasını" davadan çekilmesine gerekçe olarak gösterdi.

Jacob Zuma Vakfı'ndan yapılan açıklamada, Koen'in davadan çekilmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

- Jacob Zuma

Zuma, 2009'da Cumhurbaşkanı seçilerek Güney Afrika'yı 9 yıl yönettikten sonra yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018'de görevinden istifa etmişti.

Hakkında yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 ayrı suçlamadan davaları devam eden Zuma, ifade vermesi yönündeki mahkeme çağrısını reddettiği için 29 Haziran 2021'de mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zuma, Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bu karara karşı dirense de 7 Temmuz 2021'de Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

Eski Cumhurbaşkanı Zuma'nın serbest bırakılması talebiyle 9 Temmuz'da başlayan gösteriler, kısa sürede ülke tarihinin en büyük şiddet ve yağma olaylarından birine dönüşmüştü.

Olaylarda en az 340 kişi hayatını kaybetmiş, milyarlarca dolarlık hasar meydana gelmişti.

Jacob Zuma yolsuzluk davası