Eski Sudan iktidar koalisyonu, Doha'da "Sudan'daki çatışmaları durdurmanın yollarını" görüştü

TAKİP ET

Eski Sudan iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri'nden (ÖDG) bir heyet, Doha'da Katar Başbakanı ve...

Eski Sudan iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri'nden (ÖDG) bir heyet, Doha'da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldi.

ÖDG'den yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu heyet, Al Sani ile "Sudan'daki çatışmaları durdurma ve barışı yeniden tesis etme yollarına ilişkin son gelişmeleri" değerlendirdi.

Görüşmede ÖDG heyeti, sarf ettiği insani ve diplomatik çabalar ile Sudan halkının yanında yer alan duruşu dolayısıyla Katar'a teşekkür etti.

ÖDG heyetlerinin 30 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde Katar'ın yanı sıra Güney Sudan ve Kuveyt'i ziyaret edeceği belirtiliyor.

- Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.

HDK'nin, sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan sözlü savaş ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

5. ayına giren, Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde hala süren şiddetli çatışmalarda, çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Katar Özgürlük ve Değişim Güçleri Sudan